Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
БРОЈАНИЦА

ОБИЧАЈ КОЈИ ВАЉА ИСПОШТОВАТИ: Ово треба урадити када се БРОЈАНИЦА ПОКИДА

Бројаница је молитва и то једна од најстаријих.

1599142370_20200903_155615-01.jpeg
Фото: Ј. Симеуновић
Oglas

Једно од духовних обележја сваког верника је бројаница. Иако се у данашње време бројанице носе више из модних него верских разлога, бројаница је много више од обичног комада накита. 

Постоје мале и велике бројанице. Мале бројанице се састоје од 33 чворића а велике могу имати 50, 100 или чак 300 чворића. Сваки чворић се састоји од 7 крстића. Плетене бројанице се праве од овчије вуне што нас подсећа да смо ми словесне овце доброг пастира Господа Исуса Христа.

Прочитајте још: Била је полиглота и говорила 16 РАЗЛИЧИТИХ СТРАНИХ ЈЕЗИКА, а ово су њени САВЕТИ за брзо учење и савладавање (ФОТО)

Сваки верник док се моли уз бројаницу изговара молитву. Најчешће изговаране молитве су „Молитва Исусова“ и „Молитва Пресвете Богородице“. Неретко се може видети да појединци носе више бројаница на руци.

Нажалост, то је једно од погрешних схватања бројанице и њеног постојања.

Фото: Депозит

Бројаница не служи ни за игру ни за украс већ за молитву. Молитва је уткана у сваки део бројанице јер свештена лица која је праве током њене израде изговарају молитве. Стога треба увек имати у виду када се купује бројаница да она није модни детаљ.

Прочитајте још: Ових 10 ПРАВИЛА БОНТОНА свако треба да зна

Једна од највећих дилема која прати бројаницу је зашто се она носи на левој руци? Одговор је једноставан – из практичних разлога. Док се крстимо приликом молитве лакше нам је да држимо у левој руци.

Такође, док обављамо свакодневне активности лакше нам је да је носимо на левој руци. Наравно никакав проблем није да се бројаница носи на десној руци јер одабир руке није верско већ практично питање. Постоје и бројанице које се носе око врата.

Прочитајте још: У току живота 2 ГОДИНЕ ПОТРОШИМО НА ТЕЛЕФОНСКЕ РАЗГОВОРЕ, а на ТВ, учење и хигијену?

Једна од највећих енигми везаних за бројаницу је шта урадити са њом када она пукне? Када се деси да бројаница пукне треба је спалити. Бацање освештаних ствари је грех тако да се бројанице као и друге освештане ствари спаљују. У храмовима, црквама и манастирима се могу наћи бројанице које представљају својеврсна уметничка дела. Поред плетених бројаница постоје и металне као и нанизане бројанице.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas