· · Коментари: 0
наука

Откривен предак моћне жиотиње: Египатски научници пронашли невероватан фосил

Верује се је створење предак савременог кита и да је живело пре 43 милиона година.

1631873528_Depositphotos_53545723_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Египатски научници саопштили су да је фосил четвороножног праисторијског кита који је ископан пре више од једне деценије у западној пустињи земље, фосил раније непознате врсте.

Праисторијски кит, познат као полу-водени, јер је живео и на копну и у мору, носио је карактеристике оствареног ловца, а то су карактеристике по којима се истиче међу осталим фосилима китова, рекао је водећи из тима палеонтолога Хешам Салам за АП.

Фосил је први пут пронашао тим египатских еколога 2008. године у подручју које је у праисторијском добу било прекривено морима, али су истраживачи тек прошлог месеца објавили своја открића која потврђују нову врсту.

Прочитајте још: Боље спавајте са формулом 10-3-2-1-0: Ево о чему се ради

Салам је рекао да је његов тим почео са испитивањем фосила тек 2017. године, јер је желео да окупи најбоље и најталентованије египатске палеонтологе за проучавање.

- Ово је први пут у историји египатске палеонтологије кичмењака да је египатски тим водио документацију о новом роду и врсти четвороножних китова - казао је Салам.

Западна пустињска регија Египта већ је позната по такозваној долини китова, туристичкој атракцији и једином природном локалитету светске баштине у земљи који садржи фосилне остатке друге врсте праисторијских китова.

Новооткривено створење припада породици изумрлих полуводених китова који су живели пре 59 до 34 милиона година, рекао је Салам.

- Ово је још једна нова врста раних китова из времена када су задржали четири функционална уда - рекао је стручњак за еволуциону историју сисара ДЖонатан Гејслер са Њујоршког технолошког института.

Прочитајте још: Ово је ПЕТ БЕСПЛАТНИХ СТВАРИ које ће нас увек усрећити! Испробајте их већ данас

Најстарији фосилни китови стари су око 50 милиона година и верује се да су настали у данашњем Пакистану и Индији.

Фосилни кит добио је име по богу смрти у старом Египту "Пхиомицетус Анубис".

Према наводима истраживача, нова врста истиче се издуженом лобањом која сугерише да је та врста била месождерка која је била способна да ухвати и жваће свој плен. Био је око три метра дугачак и тежак око 600 килограма.

Ово откриће је уследило након четворогодишње сарадње египатских палеонтолога и америчких научника, додао је Салам.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.