· · Komentari: 0
nauka

Otkriven predak moćne žiotinje: Egipatski naučnici pronašli neverovatan fosil

Veruje se je stvorenje predak savremenog kita i da je živelo pre 43 miliona godina.

1631873528_Depositphotos_53545723_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Egipatski naučnici saopštili su da je fosil četvoronožnog praistorijskog kita koji je iskopan pre više od jedne decenije u zapadnoj pustinji zemlje, fosil ranije nepoznate vrste.

Praistorijski kit, poznat kao polu-vodeni, jer je živeo i na kopnu i u moru, nosio je karakteristike ostvarenog lovca, a to su karakteristike po kojima se ističe među ostalim fosilima kitova, rekao je vodeći iz tima paleontologa Hešam Salam za AP.

Fosil je prvi put pronašao tim egipatskih ekologa 2008. godine u području koje je u praistorijskom dobu bilo prekriveno morima, ali su istraživači tek prošlog meseca objavili svoja otkrića koja potvrđuju novu vrstu.

Pročitajte još: Bolje spavajte sa formulom 10-3-2-1-0: Evo o čemu se radi

Salam je rekao da je njegov tim počeo sa ispitivanjem fosila tek 2017. godine, jer je želeo da okupi najbolje i najtalentovanije egipatske paleontologe za proučavanje.

- Ovo je prvi put u istoriji egipatske paleontologije kičmenjaka da je egipatski tim vodio dokumentaciju o novom rodu i vrsti četvoronožnih kitova - kazao je Salam.

Zapadna pustinjska regija Egipta već je poznata po takozvanoj dolini kitova, turističkoj atrakciji i jedinom prirodnom lokalitetu svetske baštine u zemlji koji sadrži fosilne ostatke druge vrste praistorijskih kitova.

Novootkriveno stvorenje pripada porodici izumrlih poluvodenih kitova koji su živeli pre 59 do 34 miliona godina, rekao je Salam.

- Ovo je još jedna nova vrsta ranih kitova iz vremena kada su zadržali četiri funkcionalna uda - rekao je stručnjak za evolucionu istoriju sisara DŽonatan Gejsler sa NJujorškog tehnološkog instituta.

Pročitajte još: Ovo je PET BESPLATNIH STVARI koje će nas uvek usrećiti! Isprobajte ih već danas

Najstariji fosilni kitovi stari su oko 50 miliona godina i veruje se da su nastali u današnjem Pakistanu i Indiji.

Fosilni kit dobio je ime po bogu smrti u starom Egiptu "Phiomicetus Anubis".

Prema navodima istraživača, nova vrsta ističe se izduženom lobanjom koja sugeriše da je ta vrsta bila mesožderka koja je bila sposobna da uhvati i žvaće svoj plen. Bio je oko tri metra dugačak i težak oko 600 kilograma.

Ovo otkriće je usledilo nakon četvorogodišnje saradnje egipatskih paleontologa i američkih naučnika, dodao je Salam.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.