· · Коментари: 0
психологија

Савети психијатра: Изговорите РЕЧИ које враћају смисао животу

У животу се појаве ситуације када мислимо да је све кренуло лоше, да нам ништа не иде и осећамо се безвољно, демотивисано и оптерећено.

1642782710_woman-geb360e9f4_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Увек ће на путу живота бити потешкоћа, али и у таквим ситуацијама важно је да наставите да цеите добре тренутке, јер свака грешка и очајање треба прихватити као тест, изазов, из којег се може извући права лекција.

Како наћи смисао кад мислимо да смисла нема?

Уместо очајавања, када вам нешто не иде, само учите из тога и развијајте се. Уместо негативних мисли који вас саботирају, оптерећују и спречавају да напредујете, одлучите да свој ум фокусирате на позитивно. Психијатар Виктор Франкл је једном говорио о "вољи за смислом". Он је саветовао човека да пита живот шта очекује од њега, а не обрнуто – да очекује нешто од њега.

Док је био у нацистичком концентрационом логору, лично се уверио у способност људи да свуда пронађу смисао, чак и у најстрашнијим страдањима. Франкл је искористио ово искуство да створи свој метод лечења – логотерапију. Његова суштина је следећа: покушавате да пронађете и разумете значење сваког тренутка у свом животу, било негативног, неутралног или позитивног.

Прочитајте још: Да ли знате одакле одакле потиче веровање да фраза "Пу, пу, да куцнем о дрво" доноси срећу?

Када се осечате очајно, демотивисано и мислите да је све кренуло лоше, само изговорите следеће речи: "Видим смисао у..."

Чим изговорите ову фразу, покушајте да је завршите тако што ће четврта реч бити нешто у чему ви можете тренутно да пронађете смисао. На пример: "Видим смисао у пријатељима" "Видим смисао у искуству;" "Видим смисао у променама." Без обзира колико су лоше ствари, увек можете пронаћи мало позитивности у сваком тренутку. Све што треба да урадите јесте да покушате да ту позитивност нађете.

Морате се запитати: шта живот очекује од мене баш у овом тренутку када сам суочен са свим тим стварима? Када једном схватите да ваша патња има неког смисла, биће вам много лакше доживети је. Често је потрага за смислом први корак на путу ка излечењу. То нам отвара начине да се носимо са оним што се дешава. Можда вам неће ублажити бол, али ће вас освестити и помоћи да повратите мир и спокој чак и у ситуацијама за које сте мислили да су безизлазне.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.