Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Седам особина интелигентних људи: Уживате у самоћи и разговору са собом?

Уобичајено је погрешно схватање да се интелигенција своди на тестове, постизање најбољих оцена или пењање на лествици успеха.

1700670729_shutterstock_599750540.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Интелигенција се манифестује на различите начине али постоје неке навике које могу указивати да сте интелигентнији него што мислите.

1. Увек желите да знате више

Радозналост и љубав према учењу су навике карактеристичне за интелигенте људе У ствари, Ајнштајн је једном рекао: „Радозналост је важнија од знања. Софи вон Стам, истраживач са Универзитета у Единбургу , истиче: „Радозналост је у основи глад за истраживањем. Ако сте интелектуално радознали, ићи ћете кући, читаћете књиге. Ако сте перцептивно радознали, можда ћете путовати у стране земље и пробати различиту храну."

2.  Ви сте скептик

Ако сте скептик вероватно имате развијен висок ниво критичког размишљања. Скептик не прихвата информације само по номиналној вредности. Када им се нешто каже, они прво испитују, анализирају и сецирају те информације да би открили истину. Не говоримо о врсти скептицизма који је вођен песимистичким начином размишљања. Интелигентним људимаје потребно да дубоко размисле уместо да само пасивно упијају и прихватају информације. Превише нас је заробљено у ехо коморама у којима чујемо само мишљења која јачају наша постојећа уверења. Зато се скептици истичу – њима је у реду да се суочаве са различитим перспективама и идејама и да буду отворени. 

3. Можете променити свој приступ у зависности од ситуације

Ако сте тип који може бити флексибилан и није обавезан да користи исти приступ изнова и изнова једноставно зато што се тако увек радило - то указује на висок степен интелигенције. Прилагодљивост је обележје интелигенције јер показује: да мате самосвест да разумете када приступ који користите не функционише, и да мате машту да смислите нешто друго!

5. Духовити сте и имате добар смисао за хумор

Не тако позната ствар о хумору је да је важан елемент емоционалне интелигенције. И когнитивне интелигенције такође. Истраживачи у Аустрији су то широм отворили када су анализирали однос између психометријске интелигенције и хумора. Открили су да духовити људи (посебно они који уживају у црном хумору) имају већи коефицијент интелигенције од својих мање смешних вршњака. Штавише, они наводе да за обраду и производњу хумора човек мора имати и когнитивну и емоционалну способност за то.

6. Одвајате време за самоћу

Проналажење неопходних тренутака самоће је још један знак интелигенције. У ствари, према Керол Грејем, истраживачу економије среће, интелигентни људи су много срећнији сами. Потпуно има смисла када узмете у обзир ове особине интелигентних људи:

Потребни су им периоди за дубоко размишљање и креативност.
Они имају тенденцију да буду осетљиви на своје окружење и потребно им је време да се напуне енергијом.
Воле да се фокусирају на задатке без ометања.

7. Волите да разговарате о стварима... са собом

Недавна истраживања показују да је „установљено да је „говорити наглас са собом одлика више когнитивне функције“.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas