Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Седам САВЕТА који вам могу помоћи да се разбудите без кафе: Одрживији и здравији начин да добијете додатну дозу енергије

Испробајте савете за разбуђивање

1696589706_Foto-Shutterstock-razbudjivanje.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Када се осећате уморно или тромо, вероватно радите исто што и милиони других људи: посегнете за шољицом кафе. Иако то потпуно уобичајено, ослањање само на кофеин за извор енергије и онај осећај будности и свежине није дугорочно одржив. С друге стране постоје људи који из различитих разлога не могу да конзумирају кофеин или једноставно не воле кафу. Будући да се доста ослањамо на тих неколико шољица кафе дневно за додатну дозу будности и енергије хајде да размотримо које би опције могле да нам буду много одрживије и здравије.

Како добити додатну дозу енергије без кофеина

1. Туширање хладном водом

Било да вам треба или не, ово је брз начин да пробудите своје тело и обезбедите свом мозгу енергију. Можете почети са млаком водом и полако смањивати температуру.
„Ово може потрајати колико год можете — у почетку можда 30 секунди, а временом можете повећати од један до три минута“, каже Дени Хемингсон , стручњак за исхрану и начин живота и практичар функционалне дијагностике исхране. „Хладна вода окрепљује и такође активира смеђу масноћу, хормон раста и андрогене како би вам помогли да будете свежи и будни целог дана.
Излагање хладној води ослобађа ендорфине, који су природни лекови против болова и побољшавају расположење. Међутим, обавезно разговарајте са својим лекаром ако планирате да ово покушате, јер постоје неки здравствени ризици повезани са хладним купкама.

2. Суво четкање тела

Пре него што скочите под туш, можете пробудити своје тело "сувим четкањем", које поред детоксикације коже, стимулише и ваш нервни систем, према Кливлендској клиници. Након сувог четкања осећаћете се као после окрепљујуће масаже.

3. Пијте више воде

Знамо колико је вода важна за здравље због виталних функција организма али и зато што подиже ниво енергије. „Многи људи не повезују ниску енергију са дехидрацијом“, примећује Џини Рајт, тренер исхране и лични тренер. „Топла шоља воде са мало лимуна је добар начин за почетак дана“, каже она. "Онда наставите да пијете воду током дана."

4. Вежбајте када се пробудите

Баш као и хидратација, није изненађење да је вежба добра за вас, али ако обично вежбате увече, можда би требало да размислите о прилагођавању распореда ако имате могућности за то. Јутарњи тренинг или сесија истезања ће вам дати налет енергије који вам може трајати до раног поподнева.
Рајт предлаже ову рутину: „Устаните одмах из кревета и покрените се. Почните полако са нежним истезањем главних мишића. Направите претклон и додирните рукама прсте на ногама да бисте направили декомпресију кичме; повуците пету до глутеуса да истегнете квадрицепсе, и кружите раменима у једну , па у другу страну неколико пута. Сада полако подижите број откуцаја срца тако што ћете померати своје тело на начин у ком уживате и који вам представља изазов. Можда вежбање са телесном тежином или пливање или вожња бицикла. Бонус поени за вежбање напољу и повезивање са природом."

5. Истезање

Уколико немате времена за вежбање, сигурно имате за неколико основних вежби истезања које вам неће одузети више од 5 минута ујутру.
Пробајте са ова два основна јога покрета. Први је поза мачке и краве, где се савијате и заобљавате леђа док сте на рукама и коленима.

Не само да крава-мачка обезбеђује енергију повећањем циркулације кичмене течности, већ је „такође одлична за стимулисање дигестивног система, што вам такође може дати више енергије“, рекао је Брант Пасалаква, јога инструктор.

Други вежба је пас окренут надоле. Пошто је ово обрнута поза, она подстиче проток крви и даје енергију и смирује тело у исто време.

6. Сирови какао

Фитнес тренер Кајлен Терхун се куне да једе сирови какао као алтернативу шољици кафе: „Сирови какао има ПЕА (фенилетиламин), за који је познато да повећава ниво енергије код неких. на сличан начин као и шољица еспреса."

7. Додајте магнезијум својој исхрани

Додавање магнезијума исхрани може бити одличан начин да се осећате будније. „Ово је корисно за разлагање глукозе у енергију“, каже Ники Валтер из Бодибуилдинг.цом. Она предлаже бадеме или интегралне житарице и семенке за доручак. Авокадо је такође омиљени избор због високог садржаја магнезијума.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas