· · Коментари: 0
ПРАВА МЕРА

Ако сте љубитељ испијања кафе - ево која КОЛИЧИНА је дозвољена

Кофеин нам даје енергију, али морамо пазити на количину.

1617706720_coffee-3340124_640.jpg
Фото: Пиxабаy

Одавнина је познато да нам кофеин даје енергију и да нас "подиже", разбија поспаност и блокира хемикалију у мозгу која је повезана са умором, али неће вам донети неке надљудске способности, па претерена конзумација кафе током дана није баш најбоље решење - иако многи то раде, пише "Реал Симпле".

Прочитајте још: Педијатар Миловановић: Стомачни вирус је најопаснији код предшколаца, а бебе одмах водите у болницу

Меган Мејер, стучњак из прехрамбене индустрије, каже да конзумација кафе може смањити ризик од диијабетеса и болести срца, али само ако је умерена - за одраслу особу у просеку је довољно да унесе 400 милиграма кофеина током дана.

400 милиграма кофеина је отприлике три шољице кафе

Све више од тога може да проузрокује здравствене проблеме попут тескобе, мучнине, главобоље, несанице, вртоглавице, дрхтавице. Наравно, треба узети у обзир да су неке особе осетљивије од других, те ће тако некоме већ једна шоља кафе проузроковати убрзани рад срца, док ће се некоме то догодити тек након целог дана испијања овог омиљеног топлог напитка. 

Прочитајте још: Несаница је знак гриже савести, а лечи се веома једноставно

Све више од тога може узроковати здравствене проблеме попут тјескобе, мучнине, главобоље, несанице, вртоглавице и дрхтавице. Наравно, треба имати на уму и да су неки људи осјетљивији од других, па ће тако некоме већ једна шалица каве узроковати убрзани рад срца, док ће се некоме то догодити тек након цијелог дана испијања овог омиљеног топлог напитка. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.