Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
спавање

Шта је „прокрастинација спавања“? Сигурно сте је имали бар једном

Прокрастинација спавања је данас веома заступљена.

1622052053_Depositphotos_22187913_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Издвајање времена за себе је нешто што је препоручљиво зарад доброг ментално здравља, али не и увек тако лако изводљиво. Посао, обавезе око деце, чување кућних љубимаца и још покушај каквог-таквог друштвеног живота одузимају скоро цео дан, па се на крају нађете у тишини једино непосредно пред спавање. И иако вам се очи склапају, а тело каже да је време за спавање, ипак пуштате неку серију или филм…

Прочитајте још: ТРИ СТВАРИ које треба да променимо како бисмо смањили стрес и нервозу

Звучи познато? То је нешто што психолози зову „прокрастинација спавања“, а што описују као „жртвовање сна за слободно време које иначе није могуће остварити у току дана“. А то сви радимо понекад, иако је истраживање показало да у томе предњаче жене и студенти. Није страшно ако то урадите једном неколико недеља, али, уколико пређе у навику, може бити веома опасно по здравље. Уколико успете да уклопите мало времена за себе и довољно сна, онда ће и ваше тело и ваш ум добити оно што им је потребно.

Међутим, како год да окренете, недостатак сна је увек лоша ствар. Људи који не спавају довољно имају проблема са концентрацијом, реакције могу да им буду спорији, памћење може да им се поремети и тешко им је да се пребаце са једног задатка на други. Све то на дуже стазе уопште није безопасно, тако да ипак треба пронаћи начине да смањите ову навику.

Прочитајте још: САМО ЈЕДНО ПИТАЊЕ је довољно да откријете са каквом особом разговаре

Пре свега, убедите себе да сан јесте слободно време и да је то нешто због чега ћете бити захвални себи. Пронађите неку кратку рутину пред одлазак на спавање која ће вас опустити – лагано разгибавање, читање, купка… Такође је добро правити паузе у току радног дана које ћете искористити за себе. Ово можда звучи тешко изводљиво, али сигурно можете издвојити 5-10 минута за кратак позив, брзо скроловање омиљене друштвене мреже или решавање судоку задатка. Тако ћете смањити тенденцију да остаје будни до раних јутарњих сати.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas