· · Komentari: 0

TAJNA O MONA LIZI: Detalj koji sigurno niste znali

Priča koja se krije iza jedne od najpoznatijih slika na svetu

1683713087_slika.jpg
Foto: Shutterstock

Italijanski istoričar Silvano Vinčeti tvrdi da je Leonardo da Vinči na svojoj čuvenoj slici "Mona Lizi" naslikao i most Romito kod gradića Laterina u pokrajini Areco, u Toskani, čiji ostaci i danas mogu da se vide.
O pozadini Leonardove slike decenijama se spore istoričari umetnosti, baš kao i o identitetu misteriozne Đokonde. Neki među njima su bili ubeđeni da je na slici pejzaž s mostom Burijano, blizu Laterine, a drugi da je reč o mostu Bobiju u Pjačenci.

Vinčeti je, međutim, koristeći istorijska dokumenta, kao i savremene fotografije i snimke drona, zaključio da je upravo Romito bio inspiracija Leonardu kada je, početkom 16. veka, naslikao taj portret.

U prilog Vinčetijevom otkriću, kako piše "Gardijan", ide i to što je Romito imao četiri luka, koliko se i vidi na slici, dok su i Burijano i Bobio imali više.

Preko reke Arno do danas je preživeo samo jedan luk Romita, a u dokumentima porodice Mediči koja su pronađena u arhivima Vinčeti je pronašao da je on bio jedna od prometnijih trasa karavana na samom početku 16 veka.

- Baš u tom periodu, od 1501. do 1503, Da Vinči je boravio u tom području, najpre u službi kardinala Cezara Bordžije, a potom i Pjera Soderinija, državnika iz Firence - rekao je Vinčeti.

Mereći širinu između obala reke i koristeći dužinu preostalog luka mosta, on je potpuno uveren da bi tačno četiri luka bila potrebna da se premosti reka. Zato su, kako je rekao, uzbuđeni i stanovnici gradića, jer je Da Vinči naslikao i deo njihove istorije na svom najpoznatijem portretu.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.