Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Трачарење са пријатељима има и ДОБРЕ СТРАНЕ: Истраживања су показала да ова наизглед лоша активност може бити ДОБРА ЗА МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ

Веовали или не, трачарење нам може помоћи да постанемо емпатичнији

1676553957_shutterstock_2117864282.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Иако се оговарање обично не одобрава, многи од нас се с времена на време упуштају у овај вид конверзације. Без обзира да ли волите да причате са својим најбољим пријатељима о чудним навикама свог партнера или о својим колегама, људска је природа да желите да разговарате о свему и свачему.

Иако трачеви имају негативну репутацију, недавна истраживања показују да заправо могу бити здрави.

Истраживачи кажу да трачеви нису увек лоша ствар

У студији објављеној у издању "Цуррент Биологy" из априла 2021. године, истраживачи из Дартмута су креирали онлајн игру у којој су играчи морали да раде заједно, како би постигли циљ. Међутим, одређени играчи су били "у мраку" што се тиче поступака других играча, приморавајуц́и их да разговарају са преосталим играчима о томе шта се дешава.

- Наша инспирација је била стварање животног сценарија у којем сте члан заједнице и под утицајем акција свих других чланова заједнице, од којих вец́ину ретко посматрате и директно сарађујете са њима - објаснио је коаутор студије др Ешин Џоли.

На крају игре, Џоли и његов коаутор, др Лук Чанг, открили су да су играчи који су морали да разговарају једни са другима, о акцијама других играча, осец́али више повезаности једни са другима.

- Разменом информација са другима, оговарање је начин успостављања односа - објаснио је Чанг у Дартмутском билтену.

- То укључује поверење и олакшава друштвену везу, која се јача како се одвија даља комуникација.

Друга студија, објављена у мају 2019. у часопису "Социал Псицхологицал анд Персоналитy Сциенце", показала је да су трачеви најчешц́е средство за дељење информација, а не за рушење других.

- Трачеви су били неутрални, а не позитивни или негативни, и о друштвеним информацијама - написали су аутори студије. Према налазима студије, 85 одсто оговарања су безопасне мале приче, док је само 15 одсто подло.

Трачеви нам могу помоц́и да се повежемо са другима

Ако сте се икада осец́али ближе некоме након што сте поделили сочан трач, постоји разлог, кажу стручњаци.

- Оговарање може изгледати као брз начин да се повежете, посебно јер људи могу изгледати више укључени у разговор, него када причамо о времену - каже за Бест Лифе Лорен Кук.

- Ми смо друштвена створења, тако да нас природно привлачи причање о другим људима и нашим интеракцијама једни са другима. Оговарање такође може да нас натера да се осец́амо као да имамо повишен друштвени статус, јер се осец́амо као да имамо цењене информације, које ц́е други сматрати вредним.

Оговарање такође може учинити да се осец́ате мање усамљено, објашњава психијатар Фејсал Таи.

- Оговарање помаже у стварању веза међу људима, а у одређеним околностима информише људе о стварима које раније нису знали - објашњава он за Бест Лифе и додаје:

- Пошто може учинити да се осец́ате мање изоловано и повезаније, чини се да трачеви имају потенцијал да вам подигну расположење и можда побољшају ваше ментално здравље.

Трачеви нам могу помоц́и да постанемо емпатичнији

Далеко од тога да буду штетни, трачеви могу бити алат који нам помаже да научимо о животима других људи, а можда и да разумемо како је ходати у њиховој кожи, рекао је Џоли за Дартмот билтен.

- Оговарање може бити корисно, јер помаже људима да уче кроз искуства других, а истовремено им омогуц́ава да се приближе једни другима у том процесу - приметио је он.

Калеи Хартман се слаже:

- Оговарање нам може дати прилику да вежбамо емпатију и разумевање, док покушавамо да разумемо кроз шта други људи пролазе - каже она и наставља:

- Помаже нам да стекнемо перспективу о томе како се друга особа може осец́ати у вези са одређеном ситуацијом, што нам заузврат може помоц́и да будемо саосец́ајнији када су у питању наши проблеми.

Неке врсте оговарања су штетне

Наравно, ако трачеви у које се упуштате имају за циљ да сруше друге, то није добро за ваше ментално здравље и у ствари, штетно је по вас.

- Када оговарамо само због тога да спустимо друге, то само погоршава оно што осец́амо о себи - објашњава Хартман.

- Поред тога, када лоше говоримо о другима пред нашим пријатељима, то штети нашим пријатељствима, јер се сада наши пријатељи питају: "Шта би могли да говоре о мени?".

Таи се слаже са овим мишљењем, рекавши:

- Када се оговарање углавном састоји од негативног снајперског удара, то може натерати људе да се осец́ају кривима и стиде себе. Осим тога, када вас породица, пријатељи, па чак и колеге чују да оговарате некога, то може учинити да се питају шта можда говорите о њима. Ово може отежати или чак онемогуц́ити изградњу односа поверења и оставити особу која оговара више друштвено изоловану, а самим тим и потенцијално депресивнију и анксиозну.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas