Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
здравље

Знате ли шта је БМИ и зашто је он јако битан за ваше здравље? Проверите у коју категорију спадате

Индекс телесне масе категорише људе на основу тежине и висине, а развио га је Адолф Кетле, пре два века. У питању је скрининг метод за гојазне људе, али да ли је БМИ заиста индикатор здравља?

1644484543_woman-g23da628e7_1280.jpg
Oglas

БМИ је формула која користи тежину и висину како би се особа класификовала у категорије: неухрањен, здрава тежина, гојазан или претерано гојазан. А самим тим, свака категорија повезана је с одређеним здравственим ризицима.

БМИ-е категорије

Неухрањено: мање од 18.5
Здрава тежина: од 18.5 до 25
Гојазно: од 25 до 30
Претерано гојазно: преко 30
Ектремно гојазно: преко 40

Како израчунати БМИ?

Тежина (кг) : Висина² (м) = БМИ

Али да ли је БМИ заиста важан?

Према стручњацима, у питању је индивидуална тежина за индивидуалну висину. Али у случају рачунања индекса телесне масе, не узима се у обзир проценат мишића или масних наслага које појединац има. Исто тако, прекомерна тежина може бити узрокована и неким обољењима. Други фактори које треба узети у обзир су и начин исхране, физичка активност, наследни фактори, ниво стреса итд.

Прочитајте још: МЕД И ЦИМЕТ за мршављење и избацивање отрова: Ево како се спрема овај моћан напитак (РЕЦЕПТ)

Одређене групе људи не би требало да узимају БМИ у обзир, а то су: професионални и рекреативни спортисти и мишићаве особе, труднице, сениори и деца.

Стручњаци упозоравају да је БМИ само један од фактора који би требало узети у обзир када је у питању праћење целокупног здравственог стања. Ипак, индекс би могао бити од помоћи у случају одређених обољења као што су дијабетес типа 2, висок крвни притисак или кардиоваскуларне болести.

БМИ не би требало да буде једини фактор приликом одређивања здравља, али може бити добра путања ка испуњењу циљева.

Бољи индикатори здравља

Проценат масти у телу, према стручњацима, представља бољи индикатор здравља у односу на БМИ. А проценат масти укључује и обим струка у односу на висину, ниво стреса, крвни притисак, ниво холестерола, као и ниво шећера у крви.

За крај, стручњаци закључују: телесна тежина јесте важна, али постизање идеалне тежине није гаранција здравља!

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas