· · Коментари: 0
ВИТАМИНИ

Пробајте СОКОТЕРАПИЈУ која даје енергију, а ево и лаких РЕЦЕПАТА

Уколико редовно вежбате и бавите се физичким активностима обавезно пијте свеже сокове од шаргарепе, парадајза, купуса и грејпфрута

Depositphotos_332180052_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Свежи сокови од воћа и поврћа имају непроцењив значај за здравље и виталност организма. Састојци сокова побољшавају размену материја у организму, а истовремено подстичу избацивање сувишне течности и накупљених токсина. 

Прочитајте још: Волите храну која гоји? Сада исто то можете јести, али у ЗДРАВОМ ОБЛИКУ

С обзиром на то како се већина нас ових дана храни, сокотерапија америчког дијетолога др Нормана Вокера, више је него добродошла.

Сокови се варе брзо Фото: Депозитфото

- Свако треба да пије сокове у мери у којој му они пружају задовољство. Али, да би се постигао жељени ефекат, свакога дана треба попити 600 мл сока. Постоји још неколико важних услова које је потребно испунити да би сокотерапија била у потпуности делотворна. Воће или поврће мора да буде свеже, зрело али не и презрело. Пре почетка припреме треба га опрати четком за прање воћа под млазом хладне воде.

Сокови се увек секу ножем од нерђајућег челлика.
Мешавина за имунитет
Мешавине за имунитетПрви начин: Очистите и изрендајте по 500 г цвекле и шаргарепе. У другој посуди исцедите 250 г лимуна и помешајте са 800 мл воде, па додајте изренданој цвекли и шаргарепи. Садржај затим поклопите и оставите на хладном месту 24 сата. Сутрадан процедите и добијеном соку додајте 250 г меда и исцеђен сок од још 250 г лимуна. Све добро измешајте, сипајте у стаклене боце и чувајте у фрижидеру. Пијте по пола чаше једном дневно, пола сата пре јела.

Сокотерапија се руководи становиштем да су сокови најпријатнији, најукуснији и најбезбеднији лек који нам је природа подарила. За разлику од свежих плодова чије варење траје и по неколико часова, организам сокове вари и усваја врло брзо, за само неколико минута, уз минималну потрошњу енергије.

Сок од шаргарепе је доказано добар за инфекције очију.

Сок од шаргарепе, овако припремљен, незаменљив је у случају различитих инфекција, а посебно инфекције очију, грла и дисајних путева уопште. Сок од парадајза је важан јер снабдева тело калијумом, а коштано ткиво калцијумом и магнезијумом. Онај од свежег купуса треба пити када имамо желудачне тегобе, као и обољења дванаестопалачног црева. Сок од грејпфрута организам снабдева витаминима и енергијом. Истовремено, раствара неоргански калцијум који је главни кривац за артритис и артрозу. 

Рен, мед, жалфија
Изрендајте 100 г рена, па помешајте са 500 г меда. Добијеној мешавини додајте 20 г самлевене жалфије и чувајте на хладном месту. Одрасла особа треба да узима кашику мешавине, а деца кашичицу, и то током 20 дана.
  • За енергију припремите сок од 3 шаргарепе, 2 поморанџе, стабљике целера и 3 јабуке.
  • За здраве кости одвојите неколико цветова броколија, 2 шаргарепе, јабуку, четвртину шоље свежег першуна, лимун. Све измиксајте.
  • За јачање организма редовно припремајте сок од 5 шаргарепа и 3 парадајза.
  • За чилије буђење потребан вам је сок од 3 шаргарепе, 2 јабуке и пола цвекле.

Прочитаје још: Ослабите у 5 ЕТАПА контролисаним гладовањем, а најважнија је друга етапа која је УПРАВО САДА

Објашњења су поткрепљена бројним рецептима, са широком лепезом ових намирница, у зависности од тога чему су сокови намењени. Важно је само да се поштују принципи припреме. Уколико не поседујете електрични соковник, измиксујте воће и поврће на начин како то већ чините, али уз очување вредности састојака.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.