Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЖЕНСКА ПОСЛА

СОКОВИ за ДЕТОКСИКАЦИЈУ организма? Ово је 10 МИТОВА о исхрани и вежбању у које слепо верујемо

Ево зашто не треба слепо пратити све модерне трендове у велнесу

1670620861_shutterstock_1290494176-910x607.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Оставите без глутена, започните дан чашом топле воде са лимуном и драстично искључите угљене хидрате, али се и даље не осећате боље? За ово постоји сасвим логично објашњење - многа одрицања у име правилне исхране и здравог начина живота потпуно су неоправдана.

Прочитајте још: Откривамо 5 начина како да пијете више воде дневно

Откривамо 10 апсолутних митова који вам отежавају живот.

Дијета без глутена је добра за здравље

Већ смо детаљно писали шта заправо крију производи са ознаком без глутена. Строга дијета без глутена неопходна је само за особе са целијакијом - патологијом аутоимуног система, која се састоји у нетолеранцији одређених протеина - глутена и сродних авенина и хордеина. У другим случајевима, апсолутно није потребно бирати посебну храну, а углавном је „посебна дијета“ само почаст здравом начину живота. Слепо пратећи трендове, десет одсто Американаца без дијагностиковане целијакије већ је елиминисало храну која садржи глутен или значајно смањила потрошњу.

Сокови помажу у чишћењу тела

Прочитајте још: 8 разлога због којих треба да једете КРУШКЕ: Имају веома позитиван утицај на здравље, а за ову групу људи су посебно корисне

Упркос популарности и популарности „дијете са соковима“, нема доказа да обећани ефекат детоксикације има позитиван ефекат на тело. Међутим, индустрија расте, са око шест хиљада компанија за производњу сокова и смутија само у САД. А до 2025. године тржиште ће бити процењено на 224 милијарде евра. Док су свеже цеђена пића први пут постала модерна 1970-их, сокови су постали популарни током протекле деценије. Томе су делимично помогле и познате личности које активно промовишу идеју ​​детоксикације сокова.

Масти се сагоревају локално
Нажалост, како показују студије Националног института за здравље, анатомски је немогуће сагоревати масти само на одређеним местима. Иако се можете фокусирати на јачање и изградњу одређених мишића, не можете уклонити масноћу локално.Поред тога, вежбе усмерене на једну мишићну групу ће имати минималан ефекат на цело тело, јер ће бити безначајне у погледу утрошене снаге и енергије. Наиме, ови показатељи одређују колико се успешно сагоревају масти.

Пијте осам чаша воде дневно

Прочитајте још: Послушајте ове савете и третмани вам неће бити потребни: Откривамо како би требало да изгледа ваша ИСХРАНА

Упркос бројним студијама,које у потпуности оповргавају потребу да се пије осам чаша воде дневно, мит и даље постоји. Ово уверење се први пут појавило у чланку Националног истраживачког савета 1945. године. Према објављеним налазима, норма воде за одрасле је 2,5 литара дневно. Али најважнија ствар се игнорише — ових 2,5 литара такође укључује течност из хране. 

Угљени хидрати додају килограме

Верује се да дијета без угљених хидрата помаже у смањењу тежине, али парадокс је да сами угљени хидрати не додају додатне центиметре. Мит је да ниједна група хранљивих материја не доприноси дебљању. Штавише, многи научници се слажу да су фигура и физички облик скоро 77 одсто одређени генетиком, објашњава Лора Томас.

У ствари, све је много једноставније него што изгледа – добијамо на тежини када поједемо више калорија него што сагоревамо.

Шећер је главни непријатељ

Прочитајте још: Колико времена нам је потребно да се ЗАЉУБИМО? Истраживање дошло до занимљивих одговора

Тренутно сви нутриционисти препознају шећер као главног непријатеља. Скоро свака врста угљених хидрата коју једемо, било да је у питању пшеница, киноа, махунарке, банане или слатки кромпир, на крају се претвара у глукозу, критичан извор енергије, посебно ако редовно вежбате. Глукоза је такође важна за централни нервни систем и црвена крвна зрнца. У телу, скоро сви извори шећера се перципирају и на крају разграђују на исти начин. Наравно, боље је јести храну са природним шећерима, попут меда, јаворовог или урминог сирупа и воћа, јер садржи више хранљивих материја. Али чак и различити високо обрађени заслађивачи, као што је бели шећер у разумним количинама, вероватно неће имати мерљив утицај на ваше здравље. Главна ствар је да не једете превише.

Неке вежбе претварају масти у мишиће

Узмите мултивитамински комплекс
Не постоје убедљиви докази који би потврдили да узимање мултивитаминског комплекса има позитиван ефекат на здравље, осим ако не следите уравнотежену исхрану. Витамини су група супстанци које су телу потребне за раст, физички развој и нормално функционисање ћелија. Али уопште није неопходно пити посебне таблете - већина њих се лако провлачи кроз храну.

То је као да кажете да можете претворити пса у мачку. Масноћа и мишићи су потпуно различити елементи са сопственим функцијама и својствима. Масно ткиво се налази испод коже, уграђено између мишића и око унутрашњих органа. Мишићно ткиво се налази у целом телу. Уједињује их само њихов утицај једни на друге. Људи са већим процентом мишићне масе лакше сагоревају масти и самим тим лакше губе.

Прочитајте још: Послушајте ове савете и третмани вам неће бити потребни: Откривамо како би требало да изгледа ваша ИСХРАНА

Чаша топле воде са лимуном буди пробавни систем

Један од најчешћих митова о лепоти је да започнете дан чашом топле воде са лимуном. Јутарњи напитак обећава да ће побољшати функционисање дигестивног система и јетре, уравнотежити пХ ниво у телу, уклонити отпад и токсине и помоћи вам да смршате. Али још једном, нема правих доказа о поменутим предностима. Наравно, вода за пиће са лимуном је добра за вас. Цитруси су богати витамином Ц, фолном киселином и калијумом. Поред тога, лимун може да вас подстакне да пијете више течности. А свака вода, топла или хладна, помаже да се избегне дехидрација и побољшава варење.

Требало би да једете више протеина

Прочитајте још: Откривамо 5 начина како да пијете више воде дневно

Аткинсова дијета, дијета са мало угљених хидрата, стекла је посебну популарност, од тада је потражња за бодибилдингом почела активно да расте. Протеини су неопходни за раст мишића и регенерацију тела, због чега их сви спортисти толико воле. Међутим, неке студије показују да висок унос протеина може убрзати губитак калцијума из костију, имати негативан утицај на трудноћу, па чак и бити опасан по живот за особе са обољењем бубрега или јетре. У зависности од тога колико сте активни, ваша исхрана треба да садржи 10 до 35 процената протеина, који се углавном добијају из природних намирница као што су месо, живина, риба, јаја, ораси или пасуљ.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas