· · Коментари: 0

МИТОВИ о мршављењу: Ево у шта не треба да верујемо ако желимо да смршамо

Ови митови мршављење чине тежим

1649166438_profimedia-0175392148.jpg
Фото: Профимедиа

Тема „мршављења“ је једна од оних о којој су написани и изговорени милиони речи, што је резултирало многим теоријама, „тајнама“ и „непогрешивим“ рецептима које сви мање-више знамо. Али многи од њих су далеко од истине:

Митови о мршављењу

МИТ: Ако желите да смршате, морате бити гладни

Истина: Ако гладујете, једино што ћете сигурно урадити је да ћете се у једном тренутку толико исцрпити да нећете моћи да одолите најмаснијем оброку, па ћете на крају добити (и више ) уместо да изгубите килограме. Али чак и ако сте потпуно уздржани, драстично смањење калорија које уносите учиниће да ваш метаболизам ради успорено, тако да и даље нећете изгубити килограме – барем не онолико колико бисте могли.

Уместо да ограничавате своју исхрану, покушајте да је промените. Укратко, једите више воћа, поврћа и друге хране богате влакнима.

Прочитајте још: Шта је ЈОГУРТ ДИЈЕТА? Спремите се за лето и побољшајте здравље

МИТ: Ако вежбате, не морате да пазите шта једете

Истина: Теоретски, могли бисте да урадите толико вежби да бисте „сагорели“ калорије које нуди оброк са високим садржајем масти и калорија, али у пракси дан нема толико сати колико бисте морали да трчите да бисте то постигли. Наравно, то не негира значај вежбања, које има невероватне користи за тело – али и за вашу фигуру, јер већа мишићна маса значи и бржи метаболизам. Али када је у питању губитак тежине, смањење калорија које уносите је једини сигуран начин да смршате.

МИТ: Ако почнете да пијете пуно воде, изгубићете тежину

Истина: вода нема "магична" својства која помажу у губитку тежине. Наравно, вода нема калорија, па ако је конзумирате уместо сокова или кафе коју попијете са три кашике шећера, сигурно је да ћете резултате видети и на ваги. На крају крајева, вода је неопходна у исхрани и то из много разлога. Ако попијете чашу воде пре оброка, смањићете осећај глади и можда ћете моћи да једете мање.

Прочитајте још: Да ли сте пробали ДИЈЕТУ СА ЈАБУКОМ? Мршавите здраво и без гладовања

МИТ: Ако једете између оброка, саботираћете напор да смршате

Истина: Међуужине не само да су дозвољене, већ су неопходне, све док их правилно одаберете. Дакле, у зависности од вашег избора, ужина може бити корисна или деструктивна. Кључно је да испланирате своје ужине, као и главне оброке. Увек водите рачуна да са собом имате здраву ужину, попут воћа, орашастих плодова или житарица, како бисте избегли искушење када сте гладни.

БОНУС ВИДЕО

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.