Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ствари које треба и које никако не треба радити пре ВЕЖБАЊА! Ово ће поспешити ваше перформансе током тренинга

Многи нису свесни да неке навике утичу на вашу издржљивост док вежбате и на ваш целокупан перформанс

1650974563_gym-girl-1391368_640.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Међутим, у овом тексту посаветоваћемо вас о томе шта би вас учинило продуктивнијим током вежбања, а шта вас може учинити мање успешнима.

Прочитајте још: Извајајте своје тело у свом дому: Вежбе против целулита и масних НАСЛАГА НА БОКОВИМА (ВИДЕО)

Конзумирајте соду бикарбону пре тренинга

Сода бикарбона није добра само за кување, већ су научници доказали да може повећати физичку активност. Помаже мишићима да имају већу издржљивост, посебно током вежби високог интензитета које трају између 1 и 7 минута. Може бити изузетно корисно за оне који трче, бициклирају, спринтују, пливају и баве се другим тимским спортовима. Можете конзумирати малу количину соде бикарбоне 60-180 минута пре тренинга. Ако вам ствара стомачне проблеме, смањите дозу. Можете пронаћи соду бикарбону у облику капсула или таблета или једноставно узети уобичајени прах.

Попијте шољицу црне кафе

Доказано је да кофеин повећава снагу и побољшава перформансе, уклања умор и стимулише сагоревање масти. Може се наћи у многим облицима, али пре тренинга најбоље је попити шољицу црне кафе или бар шољицу чаја са кофеином. Његови сјајни ефекти биће приметни 90 минута пре почетка тренинга, али можете попити кафу чак 15-20 минута пре одласка у теретану. Наравно, постоје суплементи које можете узети, али би можда најбоље било да користите најприроднију опцију.

Одремајте кратко 

Дремке су веома важне за професионалне спортисте и оне који свакодневно тренирају. Током дана вежбања, најбоље је да имате 20-минутне дремке, а током слободних дана можете уживати у 90-минутном спавању. Краће дремке ће вам дати потребну енергију и неће учинити да се осећате уморно као после дужег спавања. Најбоље време за дремку је између 13 часова. и 16 часова пошто је усред дана и не омета ваш ноћни сан.

Не радите кардио вежбе пре дизања тегова 

Сада, ово зависи од тога који је ваш крајњи циљ и да ли желите да смршате или да повећате снагу и издржљивост. Али у већини случајева, кардио тренинг након тренинга снаге је бољи и кориснији. Без обзира да ли желите да повећате снагу, сагорите масти или радите на горњем и доњем делу тела, кардио би увек требало да буде на другом месту. Почети са кардио тренингом пре тегова је идеално само када је ваш циљ да повећате своју издржљивост.

Немојте пити енергетска пића пре вежбања 

Многи људи користе суплементе и енергетска пића у својој рутини тренинга, и то је апсолутно дивно. Међутим, ако први пут нешто испробавате, узмите малу дозу и погледајте како то ваш стомак прима. Најбоље је да пробате не пре тренинга, већ у неко друго време током дана када се нећете плашити потенцијалних стомачних проблема. Ако се због њих осећате добро, можете почети да их узимате пре него што вежбате за боље резултате.

Немојте јести храну богату влакнима, шећером или масну храну 

Постоје неке намирнице које треба избегавати пре вежбања јер су богате влакнима или мастима и шећером:

  • Гранола и протеинске плочице, смутији и јогурт могу бити здрави, али садрже много шећера и треба их избегавати пре тренинга.
  • Поврће, као што су броколи, прокељ и карфиол, богато је влакнима и стога се тешко свари, што би могло отежати вежбање.
  • Црвено месо, брза храна, ланено семе и газирана пића садрже или много масних киселина или шећера и свакако их треба избегавати.

Међутим, не бисте требали дозволити да будете гладни у теретани. Постоје и друге намирнице које вам могу помоћи да повећате енергију и максимално продужите трајање тренинга. Изаберите ужину која комбинује добру количину угљених хидрата и протеина. Идеална је кришка хлеба од целог зрна са путером од кикирикија и бананама. Мала шака орашастих плодова или сувог грожђа такође би била одличан извор енергије. Добро кувано јаје може бити само по себи или на парчету препеченог хлеба. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas