· · Коментари: 1
кухиња

Да ли користите морску или кухињску со? Која је боља?

Да ли је здравије користити морску или добру стару кухињску со?

1634064132_Depositphotos_7098828_S.jpg
Фото: Депосит

Можда сте чули да су минерали у морској соли здрави. Али да ли је то истина?

Мање обрађене од традиционалне кухињске соли, морска и хималајска со задржавају више свог изворног минералног садржаја, као што су магнезијум и калијум. Али да ли минерали и елементи у траговима значе да је морска со здрава?

Изгледа да ипак није. Многи људи мисле да је морска со боља због својих минерала – али морска и кухињска со имају исту основну нутритивну вредност. Ове две врсте соли такође имају сличну количину натријума према тежини.

Прочитајте још: Пет намирница које позитивно делују на старење

Према студији објављеној у часопису Сциенце анд Тецхнологy Јоурнал, морска со има више минерала у траговима. У многим случајевима, ту је и пластика. Проблем настаје захваљујући пластичним кесама и другим остацима који се могу пронаћи у морима. Већина брендова морске соли садржи пластичне микрочестице.

Произведена у рудницима соли, традиционална кухињска со је прерађена више од морске соли. То значи да је углавном лишена природних минерала, па одатле и долазе негативни ставови према кухињској соли, пише Цитy магазин.

Прочитајте још: Богати су витамином Е, позитивно утичу на притисак, мало калорија... Зашто БАДЕМИ треба да се нађу на нашем тањиру?

Вреди напоменути, међутим, да су од 1920-их, произвођачи додавали јод обрађеној соли. То је важан минерал за функционисање штитне жлезде. У исто време, превише соли би могло да доведе до разних обољења.

Када је реч о уносу соли, најбоље је да будете умерени. Ниједна врста соли није боља, тако да не можете погрешити ако смањите унос.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.