· · Коментари: 0
ЗДРАВЕ ЖИВОТНЕ НАВИКЕ

Избегните БЕЛУ СМРТ! Ево их пет ПРИРОДНИХ ЗАМЕНА за бели шећер

Заменом белог шећера природним и здравим заслађивачима може се позитивно утицати на здравље и притом неприметно изгубити по неки килограм

1596493451_dijabetes.jpg
Фото: Pixabay

Шећер је толико заступљен у прехрамбеним намирницама и раширен, да га несвесно конзумирамо у већини случајева, пића па чак и млечних производа.

Прочитајте још: Урадите детокс организма, ослабите и подигните имунитет уз помоћ ВИТАМИНСКЕ салате (ФОТО)

Рафинисани шећер на глобалном нивоу доприноси развоју дијабетеса типа 2. Уприроди постоји довољан број здравих замјена за рафинисани, бели шећер тако да нећете нити приметити да га више не користите.

Уместо рафинисаног, природа је дала бројне замене и заслађиваче који не могу штетити здрављу

Прочитајте још: Све што сте икада знали о здравој исхрани НИЈЕ ТАЧНО: Ових 5 ПРАВИЛА треба да ПРЕКРШИТЕ

Мед

Мед је одавно познат као супер намирница која обилује антиоксидансима, минералима, витаминима, ензимима и другим фитонутријентима. Врло је сладак, а има много нижи гликемијски индекс у односу на рафинисани бели шећер.

Прочитајте још: ОДАХНИТЕ! Не треба да се НАЛИВАТЕ ВОДОМ на силу и по сваку цену

Јаворов сируп

Јаворов сируп је природни заслађивач који представља одличну алтернативу за бели шећер. Обилује минералима као што су цинк и манган, па помаже у уравнотеживању нивоа лошег холестерола. У сваком случају, дијабетичари би требало да га користе са опрезом јер има релативно висок гликемијски индекс.

Сируп смеђег пиринча

Унос белог рафинисаног шећера је највећи светски узрок дијабетеса типа 2

Прочитајте још: ЖИВКО ИМА ЛЕК! СЕДАМ рецепата за најчешће летње БОЛЕСТИ шумадијског ТРАВАРА ЖИВКА

Иако је много мање обрађен од белог шећера, овај сируп садржи око 45 одсто малтозе, шећера са високим гликемијским индексом. Дијабетичари би због тога ипак требало да избегавају овај производ.

Органски шећер

Органска производња шећера користи еколошки узгојену шећерну трску без додатака пестицида и других хемикалија. Тамније је боје јер није толико рафиниран као бели шећера и садржи један део меласе.

Стевија

Прочитајте још: После ових биљних напитака ИЗГУБИЋЕТЕ СТОМАК и "осушиће" се масне наслаге

Стевија је биљка која је чак 300 пута слађа од шећера, а истовремено има врло низак гликемијски индекс pa je могу користити и дијабетичари.

Пре неколико година је амерички ФДА одобрио један формулу састојака са стевијом као додатак исхрани. Од тада на тржишту постоји већи број заслађивача на бази стевије иако је саму биљку увек боље користити у природном облику.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.