Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Анксиозност и исхрана: Како здрава исхрана утиче на анксиозност

Однос између онога што једемо и како се осећамо није пука случајност, већ резултат сложених биохемијских процеса.

1765978214_anksioznost.jpg
Фото: фреепик.цом
Oglas

Однос између онога што једемо и како се осећамо није пука случајност, већ резултат сложених биохемијских процеса. Све више научних истраживања у области нутритивне психијатрије потврђује да храна коју конзумирамо има директан утицај на хемијске процесе у мозгу који регулишу наше емоције, расположење и способност суочавања са стресом. Анксиозност, као један од водећих менталних изазова данашњице, често је погоршана лошим прехрамбеним навикама које дестабилизују организам.

Многи људи нису свесни да промене у исхрани могу бити једнако важне као и други облици терапије. Када телу пружимо неопходне градивне материје, оно постаје отпорније на стресне окидаче. Занимљиво је да се принципи исхране за ментално здравље често поклапају са оним што се препоручује као здрава исхрана за мршављење, јер се оба приступа темеље на елиминацији прерађевина и уносу целовитих, нутритивно богатих намирница које стабилизују енергију и хормоне.

Веза између исхране и менталног здравља: Научна основа анксиозности

Научна истраживања откривају фасцинантну везу између нашег тањира и нервног система, првенствено кроз регулацију шећера у крви. Када конзумирамо храну богату рафинисаним шећерима, долази до наглих скокова и падова глукозе у крви. Ови падови шаљу алармантне сигнале мозгу, који то тумачи као животну опасност и лучи хормоне стреса попут кортизола и адреналина. Физиолошки одговор тела на овај "лажни аларм" манифестује се као дрхтавица, нервоза и паника, симптоми који су готово идентични класичном анксиозном нападу.

Поред гликемијских осцилација, хронична упала у телу игра значајну улогу у развоју менталних поремећаја. Исхрана богата транс мастима и индустријским прерађевинама подстиче инфламаторне процесе који могу ометати рад неуротрансмитера, хемикалија одговорних за пренос порука у мозгу. Студије показују да људи чија се исхрана базира на целовитим намирницама, попут воћа, поврћа и здравих масти, имају значајно нижи ризик од развоја анксиозности и депресије у поређењу са онима који се хране западњачким стилом.

Управо због ових механизама, балансирана исхрана не служи само за физички изглед, већ је кључна за менталну стабилност. Стабилизација нивоа шећера у крви кроз унос комплексних угљених хидрата и протеина у храни не само да смањује епизоде анксиозности, већ природно регулише апетит. То чини овакав начин јела идеалним савезником, јер ефикасна исхрана за мршављење заправо подразумева исту стратегију – одржавање ситости и стабилне енергије без наглих инсулинских скокова.

Кључни нутријенти који смањују симптоме анксиозности

Одређени микронутријенти делују као природни седативи за наш нервни систем, а међу најважнијима су магнезијум и витамини Б комплекса. Магнезијум, често називан "антистрес минералом", кључан је за опуштање мишића и смиривање нервне напетости. Његов недостатак директно је повезан са повећаном раздражљивошћу и несаницом. Намирнице попут спанаћа, бундеве, бадема и црне чоколаде богате су овим минералом и помажу у активацији ГАБА рецептора у мозгу, који су одговорни за осећај смирености.

Омега-3 масне киселине, које се налазе у масној риби попут лососа, ораха и ланеног семена, представљају још један стуб менталног здравља. Оне су есенцијалне за изградњу ћелијских мембрана у мозгу и олакшавају комуникацију између неурона. Истраживања су показала да редован унос омега-3 масних киселина може смањити интензитет анксиозних симптома, па чак и побољшати ефикасност одређених антидепресива.

Такође, не смемо заборавити улогу аминокиселине триптофана, прекурсора серотонина – хормона среће. Триптофан се налази у ћуретини, јајима, сиру и овсу. Да би се триптофан ефикасно претворио у серотонин, потребни су му сложени угљени хидрати. Због тога ригорозне дијете које потпуно избацују угљене хидрате често доводе до погоршања расположења. Балансиран унос ових намирница осигурава да мозак има све ресурсе потребне за производњу "хормона доброг расположења", што је основа сваке здраве дијете, па и оне која се користи као исхрана за мршављење.

Храна која појачава анксиозност и требало би је избегавати

Баш као што одређена храна може бити лек, друга може деловати као отров за анксиозни ум. На врху листе намирница које треба избегавати налазе се шећер и рафинисани угљени хидрати. Они стварају зачарани круг зависности и енергетских падова који исцрпљују надбубрежне жлезде и држе тело у стању сталне приправности. Осећај тренутног олакшања након конзумирања слаткиша брзо бива замењен појачаним осећајем немира и кривице, што додатно храни анксиозност.

Кофеин и алкохол су супстанце које директно ометају хемијску равнотежу у мозгу. Иако многи посежу за кафом да би се разбудили или алкохолом да би се опустили, обе супстанце дугорочно погоршавају симптоме анксиозности. Кофеин стимулише лучење адреналина и може изазвати срчане палпитације које опонашају напад панике, док алкохол ремети квалитет сна и смањује ниво серотонина, остављајући нас рањивијим на стрес наредног дана.

Индустријски прерађена храна, пуна адитива, вештачких боја и конзерванаса, такође доприноси неуроинфламацији. Избацивање ових намирница је двоструко корисно. С једне стране, смањује се телесни стрес и оптерећење органа за варење, а с друге, елиминишу се "празне калорије". Због тога је елиминација прерађевина први корак сваког нутриционисте, било да је циљ смањење анксиозности или је у питању исхрана за мршављење.

Улога цревног микробиома у регулацији анксиозности

Наука је последњих година потврдила да су наша црева заправо наш "други мозак". Осовина црева-мозак представља двосмерну комуникациону линију којом стомачне бактерије шаљу сигнале централном нервном систему. Чак 95% серотонина у нашем телу производи се управо у цревима, а не у мозгу. То значи да стање наше цревне флоре директно диктира наше расположење. Дисбаланс добрих и лоших бактерија може бити тихи узрочник хроничне анксиозности.

За одржавање здраве микробиоте неопходно је конзумирати ферментисану храну богату природним пробиотицима, као што су кефир, кисели купус, јогурт и комбуча. Ове намирнице насељавају црева корисним бактеријама које смањују упалне процесе и помажу у производњи неуротрансмитера. Поред пробиотика, важни су и пребиотици – влакна у исхрани која долазе из воћа и поврћа која служе као храна добрим бактеријама.

Неговање цревне флоре има системске бенефите. Здрава црева боље апсорбују нутријенте, регулишу метаболизам и контролишу импулсе глади. Када је микробиом у равнотежи, смањује се жудња за нездравом храном, што олакшава придржавање здравих навика. Тиме се ствара стабилна основа не само за ментално здравље, већ и за постизање идеалне телесне тежине, јер здрава црева су предуслов да исхрана за мршављење буде успешна и одржива.

Практични савети за исхрану која подржава ментално здравље

Кључ успеха у борби против анксиозности исхраном лежи у планирању и доследности. Прескакање оброка је једна од најчешћих грешака која води до хипогликемије и нервозе. Препоручује се конзумирање мањих, чешћих оброка који садрже комбинацију протеина, здравих масти и влакана. Овакав приступ обезбеђује константан прилив енергије мозгу и спречава нападе глади који нас често терају да посегнемо за брзим, нездравим решењима.

Медитеранска исхрана се у пракси показала као златни стандард за очување менталног здравља. Њен фокус на маслиновом уљу, риби, орашастим плодовима и обиљу поврћа пружа идеалан баланс антиинфламаторних састојака. Покушајте да постепено уводите ове намирнице: замените сунцокретово уље маслиновим, грицкалице замените шаком ораха, а уместо сокова пијте воду и биљне чајеве попут камилице и матичњака који имају доказано умирујуће дејство.

На крају, важно је разумети да храна није замена за професионалну терапију, али је неопходна подршка сваком процесу исцељења. Будите стрпљиви са својим телом; промене се не дешавају преко ноћи. Усвајањем ових навика, приметићете не само да се осећате смиреније и фокусираније, већ и да се ваша физичка форма побољшава. То је лепота холистичког приступа – правилна исхрана за анксиозност је у својој суштини и најздравија исхрана за мршављење, јер враћа цело тело у природни баланс.

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas