Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
НЕ МОЖЕ ЗДРАВИЈЕ

ЈЕДНА ПОРЦИЈА РОТКВИЦА ПОКРЕЋЕ СТОМАК: 8 здравствених предности због којих ћете је јести сваки дан

Ротквице нису баш најпопуларније поврће, али су једно од најздравијих. Ротквице се често користе у кулинарству и додају оштар, бибер елемент јелима

1649156061_pjimage---2022-04-05T124401.435.jpg
Фото: Unsplash
Oglas

Поврће такође садржи низ витамина, минерала и нутритивних једињења која могу позитивно утицати на ваше здравље. Постоји много различитих врста ротквица: црна ротквица, даикон ротквица, рен, лубеница и округла ротквица. 

Витамини и минерали укључују:

  • Фолат: Такође познат као витамин Б, синтетише бела/црвена крвна зрнца у коштаној сржи и неопходан је за процес стварања ДНК и РНК.  
  • Калијум: Овај минерал регулише и одржава равнотежу течности у телу. Такође подржава електричну активност срца и функцију целог нервног система. 
  • Витамин Ц: Витамин Ц је укључен у многе важне функције у телу и може помоћи у стварању колагена и јачању зидова крвних судова. 
  • Витамин Б6: Витамин растворљив у води, такође познат као пиридоксин, потребан је за бројне ензимске реакције у телу, углавном метаболизам.  

Здравствене предности ротквице

Нутритивни профил ротквице је веома разнолик и нуди широк спектар хранљивих материја које могу имати дубок утицај на здравље. Од фолата до једињења сумпора, ротквице су усмерене на многе различите аспекте тела и могу позитивно да допринесу здравом систему, изнутра и споља.

Прочитајте још: ПОПРАВЉА ВИД И КОНЦЕНТРАЦИЈУ: Предности јаја са спанаћем за доручак

Ево неких од најбољих начина на које ротквице могу користити вашем здрављу:

1. Ротквица помаже варење хране

Свакодневно конзумирање довољно влакана (25 г за жену и 30-38 г за мушкарца) може спречити затвор, рефлукс киселине и пробавне поремећаје као што је синдром иритабилног црева. Ротквице садрже добру количину влакана од 1,9 г на 116 г поврћа. Свакодневно конзумирање једне порције ротквице обезбедиће вам влакна која су вам потребна за потпуно функционисање дигестивног система.

Фото: Пиксабеј

Студија је показала да конзумирање листова ротквице позитивно утиче на варење. Ротквице такође могу помоћи код чира на желуцу тако што ојачавају слузницу желуца и штите друга ткива у цревима.

2. Ротквица помаже у борби против гљивица

Candida albicans је једна од најчешћих гљивица које се налазе у људском телу. Такође је једна од најтежих за борбу. Прекомерни раст кандиде може изазвати вагиналне инфекције и оралне инфекције. Ротквица садржи антифунгално једињење, РсАФП2, које је доказано ефикасно против сојева Candida бактерија.

Прочитајте још: ОПАСНИЈА ОД ХОЛЕСТЕРОЛА И ШЕЋЕРА: Доктор упозорио на ОВУ КИСЕЛИНУ, тихо разара органе, а ево како се регулише

3. Ротквица помаже код дијабетеса

Ако имате предијабетес или имате проблема са шећером у крви, конзумирање ротквице може помоћи у регулисању шећера у крви и помоћи у спречавању појаве дијабетеса типа 2. Ово поврће садржи антидијабетичка својства која могу побољшати функцију имуног система, побољшати унос глукозе и смањити шећер у крви.

Студија је показала да ротквице директно побољшавају инсулински одговор и метаболизам глукозе.

4. Ротквица побољшава кожу

Не само да је ротквица изузетно хидратантна, већ поврће садржи и висок ниво витамина Ц, витамина за који се зна да је веома користан за кожу. Витамин Ц побољшава еластичност коже помажући у формирању колагена, хранљиве материје која чини структуру коже, костију и другог везивног ткива.

Поред тога, бори се против слободних радикала и пружа појачану УВ заштиту за кожу. Фолна киселина у ротквицама смањује оксидативна оштећења, а витамин Б6 може смањити стрес који спречава избијање и превремено старење.

Фото: Пиксабеј

5. Веома хидратантно

Остати хидриран је важно да би ваше тело функционисало оптимално. Недостатак хидратације може узроковати лош изглед коже, главобоље, честе болести и жељу за шећером. Ротквице имају веома висок садржај воде, 93,5 г на сваких 100 г! То је скоро у рангу са краставцем који износи 95,2 г на 100 г.

Укључивањем ротквица у свакодневне оброке уз испијање препоручене количине воде дневно осигураћете да добијете потребну хидратацију.

6. Ротквица подржава здравље срца

Антоцијанини су врста флавоноида са антиоксидативним ефектима који могу бити посебно корисни у одржавању здравља срца.

Прочитајте још: 5 биљака које важе за ПРИРОДНЕ АНТИДЕПРЕСИВЕ: Подижу расположење и терају стрес

Антоцијанини су присутни у ротквицама, који округлим ротквицама дају црвену боју. Храна богата антоцијанинима, попут ротквице, повезана је са мањим ризиком од кардиоваскуларних болести. Ове намирнице такође утичу на ниво холестерола, ниво триглицерида и крвни притисак.

7. Ротквица снижава крвни притисак

Калијум има својства регулације која могу да уравнотеже течности у телу. Калијум има веома позитиван ефекат на крвни притисак и може ефикасно да смањи крвни притисак на нормалан ниво кроз функцију бубрега.

Ротквице садрже умерено висок ниво калијума и могу помоћи у балансирању крвног притиска за оне са хипертензијом. Поред тога, ротквице, путем синтезе колагена, могу ојачати зидове крвних судова и смањити ризик од атеросклерозе.

8. Ротквица побољшава имунолошку функцију

Витамин Ц у ротквицама може побољшати стање коже, али је такође витална хранљива материја за подршку имунолошком систему и за раст и поправку ткива. Витамин Ц је моћан антиоксиданс који може помоћи у отклањању болести као што су грип или обична прехлада. 

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas