Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОПАСНИЈА ОД ХОЛЕСТЕРОЛА И ШЕЋЕРА: Доктор упозорио на ОВУ КИСЕЛИНУ, тихо разара органе, а ево како се регулише

Важан параметар здравља.

1645430988_Untitled.png
Фото: Принтскрин/Јутјуб
Oglas

Када неко каже "крвна слика" или помиње разне анализе, ви помислите на број крвних зрнаца, ниво шећера или холестерола, притисак... Али постоји и супстанца у нашем организму која се ређе мери, а много говори о здрављу метаболизма.

У питању је уринска, односно мокраћна киселина, а неуролог др Дејвид Перлматер каже да је она најважнији али најскривенији параметар метаболичког здравља.

Висок ниво ове киселине у крви донеће вам осетљивост зглобова или болове, али многи не знају да ће успорити и метаболизам. Она је одговорна за слање сигнала телу да ће ускоро бити "несташица" воде и хране, што никако није добро уколико се дешава стално. Ово је механизам преживљавања кроз који би тело требало да пролази само у реалним ситуацијама угрожености, а не "свако мало" јер у организму имамо превише киселине која изазива ту реакцију. Дао је најважније савете како убрзати метаболизам!

Ограничите унос фруктозе

Чак и воће садржи овај шећер, а управо од њега организам прави уринску или мокраћну киселину. Др Перлматер каже да би требало пазити и на унос превише слатког воћа као што су грожђе, манго, ананас...

Прочитајте још: ЗАПОЧНИТЕ ЈУТРО МЕДЕНОМ ВОДОМ: Регулише пробаву, јача организам, топи сало (РЕЦЕПТ)

"Такође, рафинисани шећер, вештачки заслађивачи и било који производ који садржи висок ниво фруктозе. Знајте да ће шећер често бити скривен на етикети неког производа под именом које нећете разумети, па је најбоље да ограничите унос рафинисане хране која га садржи, да не бисте ризиковали", рекао је он.

Појачајте унос зачина

Овде је проблем нешто комплекснији - чак и да не унесете ни милиграм фруктозе, тело ће је и даље производити. И производња фруктозе је један од одбрамбених механизама, а најчешће се догађа када не пијемо довољно воде или уносимо превише соли. Тело ће покушати да избалансира висок ниво натријума тако што ће метаболизам оптеретити производњом фруктозе.

Како то избећи? Одговор је у зачинима који ће јела учинити укусним, а нису со.

Фото: Депозит

"Користим сваког дана црни бибер, ђумбир, куркуму... Ови зачини не само да додају укус за који вам не треба со, већ и сваки од њих има своје благотворно дејство на здравље", рекао је он.

Пијте више воде

"Одговор" на превисок ниво натријума биће унос веће количине воде, која ће донекле избалансирати ову ситуацију у организму.

"Со вам није забрањена, али ако је конзумирајте, пијте више воде и тако ћете убрзати метаболизам", рекао је он.

Повећајте унос кверцетина

У питању је биофлавоноид који се "бори" против ензима у нашем организму, ксантин оксидазе. Ксантин помаже настанак мокраћне киселине, а намирнице или суплементи кверцетина држаће га под контролом.

Кверцетин се налази у јабукама, парадајзу и бобичастом воћу, а требало би уносити најмање 500 милиграма дневно. Прочитајте и које јабуке су најздравије, а које утичу на организам као да сте појели парче хлеба!

(МОНДО)

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas