· · Коментари: 0
МЕД

Може да замени шећер и сузбије кашаљ: Шта све можемо да пронађемо у МЕДУ?

Прича о меду је старија него што смо мислили. Пећинска слика стара 8.000 година у Шпанији приказује бербу меда и од тада се користи за храну и за медицинске користи у целом свету.

1635147413_honey-g8c1e0837d_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Здравствене предности меда

Природни је производ направљен од стране пчела, једне од најважнијих животиња наше планете.

Природно средство за сузбијање кашља

Мед се вековима користио за ублажавање симптома обичне прехладе, а сада истраживања потврђују овај приступ за децу од годину дана и више. Мед је ефикасна и природна алтернатива лековима против кашља, кашика меда може да помогне у ублажавању иритације.

Прочитајте још: УБИЦА КАШЉА: Спремите ШЕРБЕТ и умирите плућа и грло (РЕЦЕПТ)

Кључни састојак за спортску исхрану

Мед је природни извор угљених хидрата, даје 17 грама по кашичици. Угљени хидрати су примарно гориво које тело користи, а мед може да помогне у одржавању мишићног гликогена. Мед такође може да се користи као део оброка и грицкалица за опоравак од вежбања, за обнављање уморних мишиц́а и залиха енергије, пише Реал Симпле.

Природни заслађивач

Пошто је мед нешто слађи од шећера, можемо да га користимо мање да бисмо постигли исту количину слаткоће, истичу истраживачи. Покушајте да половину количине шећера замените медом у рецептима.

Антиоксиданси

Висококвалитетни мед садржи низ важних антиоксиданата, укључујући флавоноиде, органске киселине и фенолна једињења. Посебно је показано да мед од хељде повећава антиоксидативно деловање у крви.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.