Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пет намирница богатих витамином Е: Тело га не производи, па би требало да се окренемо храни

Витамина Е је снажан антиоксиданс и хранљива материја растворљива у мастима, што значи да му је потребна маст да би се апсорбовао

1663242415_almonds-ga950afd92_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Углавном функционише као антиоксидант или користан молекул који се бори против слободних радикала. Повезујемо са заштитом коже од оштећења од сунца и одржавањем колагена, али овај нутријент је такође укључен у помагање имунолошке функције и правилног протока крви. Једноставно речено, витамин Е је важно једињење за опште здравље.

Пошто тело не може да произведе сопствени витамин Е, морамо да га потражимо у храни око нас. Срећом, налази се у бројним намирницама,  тако да није тешко достићи препоручену количину од 15 милиграма дневно, пише Реал Симпле.

Извори витамина Е

Бадеми

Бадеми су један од највећих извора витамина Е, а следе га лешници. Ови орашасти плодови су такође сјајни извори дијеталних влакана и полинезасићених масти здравих за срце.

Прочитајте још: Најбоље намирнице за јесен према мишљењу стручњака: Шта би требало да додамо исхрани

Семенке

Следећи пут када пожелите нешто хрскаво, посегните за семенкама биљака. Семенке сунцокрета су посебно богате витамином Е. Ове семенке такође могу да додају укус и текстуру бројним јелима, укључујући овсене пахуљице, јогурт, салате и супе, па бисте и на тај начин могли да их укључите у исхрану.

Уља

Пошто семенке и орашасти плодови садрже витамин Е, није изненађење да су њихова уља једнако вредна пажње.

Лиснато зеленило

Поврћа попут овог су укусна и препуна витамина Е. Неке од најбољих опција укључују спанац́ и блитву, који обе нуде око 2 милиграма витамина Е по пола шоље.

Прочитајте још: Древни народи су је називали ЕЛИКСИРОМ МЛАДОСТИ: Ову украсну ЛЕКОВИТУ биљку морате имати у свом дому

Авокадо

Авокадо је још један сјајан извор витамина Е, који нуди око 4 милиграма на 100 грама. Друге хранљиве материје у авокаду укључују калијум, витамин К и рибофлавин. Такође садржи влакна, која су од виталног значаја за здраво варење, снижавање холестерола и одржавање нивоа шећера у крви.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas