· · Коментари: 0
савети

Ово је ШЕСТ најважнијих прегледа за жене после 40. године: Посебну пажњу обратите на ОВЕ ствари

По уласку у пету деценију требало би редовно да идете на одређене прегледе, чак и ако се осећате одлично.

1646142567_zena.jpg
Фото: Деспоситос

Редовно посећујте гинеколога

Једном годишње

Редовна гинеколошка контрола обавља се једном годишње и обухвата преглед грлића материце, секрета и ултразвучни преглед материце. Између 45. и 50. године јајници више не функционишу нормално и жена почиње да осећа разне тегобе – не може да спава, стално је уморна, превише се зноји, раздражљива је и плачљива.

Уочи менопаузе уобичајено је да женама повремено скаче притисак, коса опада и губи сјај, а тен мења боју. Ако имате ове симптоме, јавите се гинекологу, да вас упути на анализу хормона и да вам у складу са резултатима предложи одговарајућу хормонску терапију.

Прочитајте још:Једна намирница код ЖЕНА смању стрес, али то није ПРАВИЛО и за мушкарце

Мерите ниво холестерола и триглицерида

Једном годишње

Лабораторијском анализом крви одређује се ниво холестерола. Он се задржава на зидовима крвних судова у виду наслага, такозваних плакова. Кад наслаге почну да се одвајају од зидова, настаје тромб који зачепљује крвни суд, што може да доведе до инфаркта или шлога.

Савремени препарати и методе лечења могу да поправе липидни профил и смање ризик од инфаркта и шлога. У случају да се установи повишен холестерол, неопходно је урадити томографију срчаних артерија.

Испитајте темељно органе за варење

Једном у пет година после 50. године

Постоји више ендоскопских прегледа којима се откривају полипи или тумори у раној фази развоја и тада могу да се отклоне без отварања абдомена. Гастроскопија пружа увид у стање желуца и дванаестопалачног црева, колоноскопијом се контролише дебело црево, а енетероскопијом танко црево. Прегледи се раде амбулантно, после одговарајуће припреме, под лаганом наркозом.

Фото:Пиxабаy

Контролишите дојке истог дана сваког месеца

Једном годишње после 45. ултразвук или мамографија

Рак дојке је једно од најчешћих онколошких обољења код жена. Јавља се неочекивано, без упадљивих симптома, а успешно се лечи само ако се открије у раној фази. Код жена старијих од 45 година редовиним мамографским прегледима рак дојке може да се открије две године пре него што дође у фазу у којој може да се напипа.

Једном месечно сами прегледајте дојке како бисте могли да уочите сваку промену у изгледу и облику. Уколико сте у менопаузи, преглед обављате истог дана сваког месеца.

Прочитајте још:Решите се главобоље на потпуно природан начин: Потребно вам је неколико намирница из кухиње

Измерите густину костију

На почетку менопаузе, па једном годишње

Овај преглед омогућава жени да на време спречи остеопорозу, слабљење костију, која се јавља као последица мањка естрогена и повећава ризик од прелома. У ризичну групу спадају мршаве, крхке жене, као и оне које не уносе довољно калцијума. Мерење густине костију спада у једноставне прегледе, траје пет минута и обавља се апаратом дензитометром. Кости ћете ојачати редовним вежбањем и исхраном богатом млечним производима.

Контролишите шећер

Три пута годишње после 40.

Лабораторијска анализа шећера у крви може да укаже на ризик од дијабетеса тип 2. Иако тога нико није поштеђен, овај тип дијабетеса најчешће се јавља код гојазних жена. Провера нивоа шећера ради се давањем крви из вене, обавезно на празан стомак.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.