Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

6 симптома недостатка КАЛЦИЈУМА: Неки су веома суптилни

Многи повезују калцијум са здрављем костију, али стручњаци кажу да он утиче на много шири спектар функција.

1716901706_shutterstock_2259558949.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Калцијум је минерал који је неопходан за здравље костију, контракцију мишића, функцију нерава, згрушавање крви, ћелијску сигнализацију и функцију ензима и срца. То је такође један од минерала који је најзаступљенији у људском телу.

- Калцијум је вероватно један од најважнијих минерала у вашем телу - каже Кајл Загродски, оснивач и извршни директор компаније за здравље костију, пише Бест Лифе. 

- Користи се у свакој функцији. Ако трепнете очима, ако вам срце куца, ако помислите на нешто, користите калцијум.

Који су главни симптоми недостатка калцијума?

Многи људи са недостатком калцијума развијају само благе симптоме, а неки немају никакве симптоме. Међутим, ово су главни симптоми недостатка калцијума које можете приметити ако развијете хронично низак ниво.

Грчеви мишића

Калцијум је важан за контракцију мишића, тако да ако имате недостатак калцијума, можете приметити болове и грчеве у мишићима.

Лупање срца

Када ваше тело нема довољно калцијума, може да одложи електричне сигнале који контролишу откуцаје вашег срца, што доводи до неправилног откуцаја срца или осећаја лупања срца. Међутим, многа друга основна стања могу изазвати лупање срца, укључујући неравнотежу два друга електролита, магнезијума и калијума. Важно је да обавестите свог лекара ако осетите овај симптом.

Пецкање или утрнулост

Тешки случајеви хипокалцемије могу оштетити функцију нерава. Ако се то догоди, може доћи до утрнулости или трнаца у прстима на рукама, ногама, уснама, језику или стопалима.

Слаби или ломљиви нокти

Калцијум је потребан за одржавање јаких, здравих ноктију. Ако приметите да се брзо ломе или листају, то може указивати на то да не уносите довољно калцијума.

Преломи костију

Ваше кости не расту и развијају се само током детињства, оне настављају да се мењају током одраслог доба. Ако је хипокалцемија довела до остеопорозе, то може утицати јачину костију, што повећава вероватноћу да ћете патити од прелома костију.

Умор

Веома низак ниво калцијума може изазвати озбиљан умор.Сва мишићна влакна користе јонизовани калцијум као свој главни регулаторни и сигнални молекул.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ





 


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas