· · Коментари: 0

Чишћење ушију СВЕЋОМ? Ево шта све треба да знате о овој методи

Чишћење ушију помоћу свеће је облик алтернативне медицине који се практикује хиљадама година. Топлота свеће би требало да повуче ушни восак, односно церумен.

1647876188_ciscenje-usiju-svecom-.jpg
Фото: Јутјуб Принтскрин/Еyеwитнесс Неwс WТВО WQРФ

Овај метод је прихваћен од стране многих, тако да је сет за чишћење ушију свећом доступан скоро у свим апотекама. У овом случају у питању је чиста физика, док свећа сагорева, она повлачи са дна церумен из ваших ушију. Наравно, врло је битно да на правилан начин ово радите, како не би дошло до повреда. 

Прочитајте још: Баците опасне АНТИХИСТАМИНИКЕ! Ово су руски народни савети да се решите свих врста АЛЕРГИЈА

Људи користе свеће за уши не само да уклоне нечистоће из уха, већ и да побољшају слух и излече инфекције уха. Такође се овај метод користи као начин лечења синуса, главобоље, грипа, упаљеног грла, а неки тврде да овај метод помаже контроли крвног притиска. 

Међутим, не постоје валидни научни докази о предностима чишћења уха свећом. С обзиром да ово можете радити сами у свом дому, лекари не препоручују ову праксу јер се сматра опасном. 

Шта је свећа за уши?

Свећа за уши је шупљи комад памука у облику фишека, који је натопљен пчелињим воском, парафином или мешавином ова два. Свећа је дуга око 15цм. Восак може да садржи састојке као што су рузмарин, жалфија, камилица, мед, итд.

Како је користити?

Чишћење уха свећом обично обавља травар, терапеут за масажу или специјалиста козметичког салона. Никада не би требало да испробате сами на себи, чак и ако знате да користите свећу за уши. Ово ће само повећати ризик од повреде. Ваш терапеут ће вас ставити да легнете на бок. Једно уво ће бити окренуто према горе. Зашиљени крај свеће вам се ставља у уво. Други, отворени крај се пали. Док свећа гори, пламен ће бити прилично велик и с обзиром да је тик уз вашу главу, можете осећати нелагодност. Восак не сме да капље у ухо или на кожу око уха. Свећа гори укупно  око 15 минута. Пламен се затим врло пажљиво гаси.
Након поступка, доњи део свеће можете отворити да видите колико се церумена извукло из вашег уха. 

Да ли ради?

Сматра се да топлота пламена свеће ствара вакуум. Усисавање би требало да увуче ушни восак и све остатке у свећу. Међутим, 2010. године, америчка агенција за храну и лекове (ФДА) је објавила да нису пронашли поуздане научне доказе о ефикасности чишћења уха свећом. 

Ово је метод за оне радознале или људе који могу да иду код неког стручњака који ће им овај метод спровести на најсигурнији начин. Међутим најсигурнији начин увек ће бити тај да посетите свог лекара ради професионалног чишћења.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.