Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ХИГИЈЕНА

Три највећа МИТА о ХИГИЈЕНИ у која и даље верујемо, а далеко су од ИСТИНЕ

Шта је мит, а шта истина?

1639491869_washing-hands-g095c0a4e8_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Да ли је прање руку врелом водом безбедно или не, да ли храна која је пала на под може да се поједе уколико је испоштовано правило од "три секунде", и да ли је добро чистити уши наука је објаснила још давно.

Међутим, ова три мита о хигијени многи и даље примењују, иако стручњаци сматрају да нису у потпуности истинити.

Прочитајте још: Шта је мит а шта истина: Због чега су усне ИСПУЦАЛЕ, и какав вам БАЛСАМ треба током хладнијих дана?

Прање руку врелом водом

ВИстина је да врела вода заиста убија штетне бактерије, али не постоје научни докази који показују да прање руку врелом водом заиста чисти кожу руку.

Топла вода једнако је ефикасна, а мање опасна када су у питању промене на кожи - нема шансе да се опечете, или да вам се кожа исуши и попуца.

Битнији фактор када ј прање руку у питању јесте правилно коришћење сапуна и темељно испирање руку. Такође, након прања руке је потребно добро осушити, јер је познато да се бактерије размножавају на влажним површинама.

Правило од "три секунде"

Сигурно сте чули да ако вам нешто испадне на под, можете га подићи у року од три секунде, а да не угрозите здравље. Међутим, ово је далеко од истине јер бактерије не чекају три секунде да „крену у акцију“.

Наука је доказала да је понекад довољно  и мање од једне секунде да штетне бактерије пређу на намирницу која вам је пала на под. Наравно, што дуже чекамо, више бактерија ће се закачити за храну, или неки други предмет.

Штапићи за уши

Иако скоро сви данас користе штапиће за уши, треба знати да они имају више штете него користи. Наиме, ушни канал је "направљен" тако да се сам чисти, што ће вам потврдити сваки лекар.

Уши стално стварају восак и перутају се, али восак има антибактеријско својство и уништава бактерије пре него што узрокују упалу. Исто тако, восак подмазује ушни канал, због чега када чистимо уши штапићима, заправо можемо да направимо невидљиве повреде које могу да доведу до упала, бола и крварења.

Саветује се да уши не чистите овим штапићима, већ да их користите у друге сврхе - за нос, или пак за скидање вишка шминке.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas