Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПСИХОЛОГИЈА

Она је повучена. Ћутљива. У друштву увек стоји по страни - Тргните је док не буде касно!

Пасивност је болест 21. века, а то су особе које не могу да промене свој живот, осећају да их стално неко притиска.

1595234978_girl-3422711_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Она је повучена. Ћутљива. У друштву увек стоји по страни. Не показује никакву иницијативу. Интровертна је. Она је пасивна. Међутим, ово је само један у низу стереотипа, јер пасивно понашање има сасвим другачији суштински израз и тежину.

Прочитајте још: Научници добили ШОКАНТНЕ податке: СРЕЋНИМ ЉУДИМА је мозак другачији!

Бојана Шкорић Фото: Живот+

- Пасивно понашање не задовољава личне жеље и вредности, а у проблемским ситуацијама не доводи до решења, јер верују да се проблеми не могу превазићи - каже Бојана Шкорић, психолог и психотерапеут.

Постоји неколико врста пасивности...

Особа негира њихово постојање, умањује значај, отписује идеју да може другачије да се поступи, процењује да нема способности да се носи са изазовом.

Из пасивности се рађа агресивност!

Постоји неколико видова пасивности. Некад особа буквално може да не ради ништа да би утицала на неку ситуацију. Претерана прилагодљивост, особа која цупка ногом, уврће косу, бесциљно "скролује" по телефону, компулсивно пребацује ТВ канале...

Сви они траже од другог да неки проблем реши уместо њих.

Колико пасивно понашање може да се доведе и у везу са агресијом, када чујемо да особа изгледа као да је фина и повучена, а заправо потискује/прикрива агресивност?

Имате утисак да радите сизифовски посао? Фото: Депозит

- Насиље је, такође, форма пасивности, јер се проблему не приступа на рационалан начин, већ застрашивањем околине, а особа која одбија да препозна осећање љутње, потискује бес - истиче Шкорићева.

Осећај празнине може да буде сигнал да су нам жеље из садашњости неиспуњене. У превазилажењу доживљаја празнине важно је препознати узрок.

Заштитнички родитељи
Превише заштитнички родитељи који не допуштају детету да пронађе решење, већ раде задатак уместо њега, могу да утиче да се малишан пасивизира у будућим проблемским ситуацијама. И веома стресни догађаји може да остави трауму. 
Да ли имате осећај празнине?

- Проблем настаје када се стари осећај враћа у садашњости и тада је важно радити на томе да се реагује "овде и сада", па корисно може да буде тражење одговора на питање: "Шта могу позитивно, конструктивно или креативно да урадим да бих био задовољан својим животом?" - закључује Шкорићева.

Прочитајте још: СВЕ жене ТРАЧАРЕ: Ево које то раде НАЈВИШЕ, колико сати дневно и на КОЈИМ МЕСТИМА

Некада је тешко покренути се и промена не мора да дође одмах. Довољне су и мале промене на нивоу контакта са пријатељима, препознавање инспиративних и корисних садржаја који нам позитивно боје свакодневицу.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas