Oglas
· · Komentari: 0
PSIHOLOGIJA

Ona je povučena. Ćutljiva. U društvu uvek stoji po strani - Trgnite je dok ne bude kasno!

Pasivnost je bolest 21. veka, a to su osobe koje ne mogu da promene svoj život, osećaju da ih stalno neko pritiska.

1595234978_girl-3422711_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Ona je povučena. Ćutljiva. U društvu uvek stoji po strani. Ne pokazuje nikakvu inicijativu. Introvertna je. Ona je pasivna. Međutim, ovo je samo jedan u nizu stereotipa, jer pasivno ponašanje ima sasvim drugačiji suštinski izraz i težinu.

Pročitajte još: Naučnici dobili ŠOKANTNE podatke: SREĆNIM LJUDIMA je mozak drugačiji!

Bojana Škorić Foto: Život+

- Pasivno ponašanje ne zadovoljava lične želje i vrednosti, a u problemskim situacijama ne dovodi do rešenja, jer veruju da se problemi ne mogu prevazići - kaže Bojana Škorić, psiholog i psihoterapeut.

Postoji nekoliko vrsta pasivnosti...

Osoba negira njihovo postojanje, umanjuje značaj, otpisuje ideju da može drugačije da se postupi, procenjuje da nema sposobnosti da se nosi sa izazovom.

Iz pasivnosti se rađa agresivnost!

Postoji nekoliko vidova pasivnosti. Nekad osoba bukvalno može da ne radi ništa da bi uticala na neku situaciju. Preterana prilagodljivost, osoba koja cupka nogom, uvrće kosu, besciljno "skroluje" po telefonu, kompulsivno prebacuje TV kanale...

Svi oni traže od drugog da neki problem reši umesto njih.

Koliko pasivno ponašanje može da se dovede i u vezu sa agresijom, kada čujemo da osoba izgleda kao da je fina i povučena, a zapravo potiskuje/prikriva agresivnost?

Imate utisak da radite sizifovski posao? Foto: Depozit

- Nasilje je, takođe, forma pasivnosti, jer se problemu ne pristupa na racionalan način, već zastrašivanjem okoline, a osoba koja odbija da prepozna osećanje ljutnje, potiskuje bes - ističe Škorićeva.

Osećaj praznine može da bude signal da su nam želje iz sadašnjosti neispunjene. U prevazilaženju doživljaja praznine važno je prepoznati uzrok.

Zaštitnički roditelji
Previše zaštitnički roditelji koji ne dopuštaju detetu da pronađe rešenje, već rade zadatak umesto njega, mogu da utiče da se mališan pasivizira u budućim problemskim situacijama. I veoma stresni događaji može da ostavi traumu. 
Da li imate osećaj praznine?

- Problem nastaje kada se stari osećaj vraća u sadašnjosti i tada je važno raditi na tome da se reaguje "ovde i sada", pa korisno može da bude traženje odgovora na pitanje: "Šta mogu pozitivno, konstruktivno ili kreativno da uradim da bih bio zadovoljan svojim životom?" - zaključuje Škorićeva.

Pročitajte još: SVE žene TRAČARE: Evo koje to rade NAJVIŠE, koliko sati dnevno i na KOJIM MESTIMA

Nekada je teško pokrenuti se i promena ne mora da dođe odmah. Dovoljne su i male promene na nivou kontakta sa prijateljima, prepoznavanje inspirativnih i korisnih sadržaja koji nam pozitivno boje svakodnevicu.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas