· · Коментари: 0
ГОЈАЗНОСТ

Хирург Драган Гуњић о гастричком бајпасу: Брзо се ослаби и килограми се не враћају, али могући су ОВИ проблеми

Прекомерна телесна маса је болест савременог доба са којом се суочавају многи људи на планети.

1617369908_Gunjic.png
Доктор Гуњић Фото: Приватна архива

Гојазност није само естетски, већ и озбиљан здравствени проблем који може да доведе до нежељених последица. Мада ће многи помислити да је то могуће решити дијетама и променом животних навика на дуже стазе, најефикаснији начин "лечења" гојазности представља операција смањења желуца.

Прочитајте још: Довољне су вам БЕЛЕ ПАТИКЕ: Пролећни тренд који пристаје свима, елегантни и лежерни у исто време (ФОТО)

Коме се ова хирушка интервенција првенствено препоручује и колико је то озбиљан и ризичан захват? О томе говори др Драган Гуњић, хирург Прве хируршке, Клиничког центра Србије:

БМИ метода
Индекс телесне масе или БМИ је друга метода за одређивање  морбидне гојазности. Израчунава се на основу висине и тежине особе и тачнији је од израчунавања идеалне телесне тежине. Пацијенти код којих је БМИ већи од 35 кг/м2 имају индикацију за операцију.
Лапароскопска хирургија је за људе са прекомерном тежином.

- Лапароскопска хирургија гојазности намењена је људима који имају изразито прекомерну телесну масу. Она се понекад назива и морбидна гојазност, а дефинише се употребом различитих метода. Једна од њих користи идеалну телесну масу (одређује се према табелама), подразумевајући изражену гојазност као постојање разлике између тренутне и идеалне телесне масе за 45 кг или више - каже др Гуњић.

Операција желуца није естетска интервенција

Лекар треба да предложи операцију Фото: Депозит

Чини се да је таква операција постала тренд међу естрадним звездама првенствено из естетских разлога.

- Операција желуца код гојазних одавно је престала да буде естетска интервенција, због тога што има позитиван ефекат на болести које прате гојазност и у узрочно-последичној вези су са овим проблемом. Стога, баријатријска хирургија спада у метаболичку хирургију. Позитиван естетски ефекат свакако је битан самим тим што је најуочљивији, и као такав је снажан покретач код пацијента - истиче др Гуњић.

Прочитајте још: Еликсир младости са наше пијаце кошта 45 динара, а спречава боре

Који су могући ризици и компликације?

- Компликације након лапароскопске sleeve гастректомије, која је и најчешћа баријатријска процедура, износе мало више од једног процента. Код гастричног бајпаса, инциденца компликација је нешто већа (око 4%), имајући у виду комплексност процедуре - напомиње др Гуњић.

Операцијом се на неприродан начин утиче на метаболизам, али предности је много...
Постоперативни проблеми
Неке компликације могу да се јаве и у постоперативном току. Најозбиљнији проблеми су крварење и попуштање шавне линије на желуцу. Неки су пролазног карактера, као што су мучнина и повраћање, и најчешће су узроковани отоком ткива након операције. Уколико тегобе постану хроничне, најчешће су знак функционалне опструкције.

Наведите нам предности и недостатке таквог захвата.

- Најпре бих навео недостатак, а то је да на неприродан начин покушава да се утиче на метаболизам. Предност је то што се "лако" долази до жељеног смањења телесне масе у релативно кратком временском периоду. Пацијенти након операције губе апетит. Доказан је повољан терапијски ефекат на обољења која су настала као последица прекомерне телесне масе - пре свега, повишен крвни притисак, ниво шећера и масноћа у крви, опструктивна болест плућа. Након операције, значајно је мањи rebound ефекат који представља повратак килограма, а изражен је брзо након дијете - истиче др Гуњић.

Прочитајте још: Моћни састојак ЂУМБИРА има јако деловање у борби против инфекција: Зашто би чешће требало да се нађе на менију?

Стиче се утисак да многи то не схватају озбиљно, па се понашају као да иду на рутинску интервенцију.

То није једноставна операција!

- Свесни тога, обављамо и по неколико разговора са пацијентима пре операције, објашњавајући им да није све баш тако једноставно. Самим тим што имају прекомерну телесну масу, у већем су периоперативном ризику од оних са нормалном тежином, невезано за врсту хируршке интервенције. Код ових пацијената обавља се посебна припрема која, између осталог, подразумева и спровођење дијете пре операције. Она је значајна за сам ток операције, а има и улогу у постоперативном периоду, али нам даје податак и о томе колико је пацијент озбиљно схватио све ово, јер његово активно учествовање у лечењу представља кључ успеха - напомиње доктор.

Шта треба знати пре операције?
Операција није "чаробни штапић" који ће учинити да килограми сами нестану. Хирургија је ту да помогне у редукцији телесне масе за коју је пацијент мотивисан и активно учествује у лечењу. На њему је да промени животне навике и да значајан допринос да се такво стање одржи у дугом временском периоду, потпуно свестан да то утиче на његов целокупан здравствени статус, а не само на изглед.

Прочитајте још: Побољшава варење, утиче на здравље костију... Зашто треба да заволимо КЕФИР?

Колико се пацијената јави са жељом да се подвргне овој операцији из естетских разлога, а колико њих то чини искључиво због здравља?

- Не бих да правим разлику између полова, јер је данас естетика покретачки мотив и код мушкараца. Исто тако, за мотивацију пацијента одговоран је и лекар, у зависности од тога како презентује проблем пацијенту - закључује доктор Гуњић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.