Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како да изађете из ЗОНЕ КОМФОРА? Престаните да будете ПАСИВНИ и живите живот ПУНИМ ПЛУЋИМА!

Да ли сте ви креирали сопствени удобни психолошки кавез у коме је све уобичајено, познато и ништа не може да вас изненади?

1649423934_dive-g7e198a5c4_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Тиме што себе окружујемо само удобним, познатим и предвидивим стварима, заправо уназађујемо и не дамо себи могућност за напредак и усавршавање. Можда имамо капацитета за много више, али због пасивности коју живимо нисмо у стању да се отргнемо и упловимо у нешто ново. 

Прочитајте још: Наш ум је ДОБАР СЛУГА, али ЗАО ГОСПОДАР! Како да припитомите ваше мисли и оживите садашњи тренутак

Да ли сте приметили да вам је сваки дан исти? Да настављате са истим устаљеним обрасцима понашања јер вам је тако најједноставније. Свака промена значи и ризик, не знамо шта може да се деси, па онда за сваки случај остављамо да буде овако како јесте.  Некада се људи пре одлучују за ”познату несрећу” него за ”непознату срећу”. Шта то значи? То значи да смо са својом несрећом научили да се носимо, имамо своје механизме излажења на крај са њом, временом смо ”огуглали” на све те околности и онда живимо ”по навици”, уз гомилу оправдања ”ни другима није боље”, ”то је живот”, ”могу ја то овако, има горих ствари”. Међутим, на тај начин губимо прилику да се развијамо, да откривамо наше капацитете и да напредујемо. 

Узмимо за пример људе који раде на одређеним радним местима више година, ако не и цео свој радни век. Они тачно знају шта могу да очекују од шефа, колега, пословних сарадника, посао држе у ”малом прсту”. Али шта ако су незадовољни платом, третманом, самим послом, шта ако их тема не занима већ дуги низ година, ако одлазе на посао само да га ”одраде“, ако је посао постао робија на коју се иде да би се зарадила плата? Неки ће рећи: „Па да, тако и треба да буде, сврха посла је да се заради за живот, шта ту има да се филозофира?“ И донекле су у праву. Међутим, шта ако постоји могућност да радите нешто што више волите, што вам више прија, што вам представља изазов? Нешто што можда и боље знате да радите, али не знате јер нисте ни пробали.  Ако бисте осим плате добили и нова знања, проширили видике, постали расположенији, упознали нове занимљиве људе?

Промене доносе напредак

Зона комфора је низ навика, устаљених понашања, уобичајених образаца интеракције са истим или сличним групама људи. То је одбијање да се проба нешто ново ако је мало или мало више другачије од онога што радимо, доживљавамо и добро познајемо. То је одбијање да се учи нешто потпуно ново, да се промени средина, да се упусти у нови пословни подухват, једном речју да се изложимо новој ситуацији у којој нисмо ”своји на своме”.

Страх или можда пре нелагодност се увек јавља када изађемо из те зоне, али то и јесте нормално. Једини напредак се дешава када преузмемо ризик и изађемо из зоне комфора.

Изложите се новом и непознатом

 Излазак из зоне комфора не мора да буде ризичан и опасан, нарочито ако је сврсисходан и ако не представља огроман искорак. Људски мозак у сусрету са новим и непознатим често реагује стрепњом и неизвесношћу. На неки начин то може бити и добар осећај. Ако сте стидљиви по природи,  највероватније ће ваш излазак из зоне комфора бити тежи, те не морате предузимати баш драстичне мере, већ ићи корак по корак. Могли бисте например пробати да приђете некој особи први и започнете комуникацију. Када једном ”преживите” такву ситуацију и схватите да се плафон није срушио, можете наставити са ”увежбавањем” у сличним ситуацијама, све док не оповргнете ирационално уверење да је излагање социјалним интеракцијама неподношљиво и непријатно.

После сваког изласка из зоне комфора осећате се много самопоузданије и боље. Важно је да: 

  • Схватите да је све што сте до сада радили, начин на који проводите време и живот једном речју, само навика, а не неко чаробно сигурно место.
  • Када се изложите некој ситуацији која представља за вас излазак из зоне комфора и осетите нелагоду, освестите да се ради само о нелагоди јер је пред вама изазов, а не смак света. Ништа се неће променити и планета се и даље врти. 
  • Будите упорни у померању сопствених граница, јер само тако ћете проширити ваше видике, могућности и покренути ваш развој напред.
  • Ако желите да изађете из зоне комфора учините то, немојте избегавати и одлагати, јер свако одлагање појачава ваш страх и нелагоду, самим тим и ситуације за ваш напредак, стицање нових искустава и упознавања себе и свог потенцијала. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas