Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како да изађете из своје ЗОНЕ УДОБНОСТИ у 6 једноставних корака

У топлини наше зоне удобности, живот је сигуран и познат. Чешће него што желимо да признамо, тешко је пронаћи мотивацију за одлазак. Али што смо више заглављени у својој зони удобности, то више могућности пропуштамо да у потпуности уронимо у људско искуство

1650394509_paige-cody-3MTWqcVqjeE-unsplash.jpg
Фото: Unsplash
Oglas

Учење како да изађете из зоне удобности захтева снагу воље и промену начина размишљања. Сваки корак који предузмете да проширите своју зону удобности води ка личном расту, учењу и успеху . 

Хајде да сазнамо шта је зона удобности, зашто је тешко изаћи из ње и које кораке треба да пробијете кроз тај мехур и сазнате за шта сте способни. 

Шта је зона удобности? 

Зона удобности је психолошко стање у којем се особа осећа опуштено јер се не тестира.  Унутар зоне удобности, људи се обично не упуштају у нова искуства нити преузимају било какве изазове . Они учествују само у активностима које су им познате, због чега се осећају да „контролишу“ своје окружење. 

Прочитајте још: ДА ЛИ ЈЕ НЕКАД БОЉЕ ДА НЕМАТЕ МОТИВАЦИЈУ? Звучи нелогично, али одговор би вас могао изненадити

Људи остају у зони удобности како би избегли осећај анксиозности, стреса и бола. Све што је изван зоне удобности ствара неизвесност, а неизвесност чини да се осећамо анксиозно. Наравно, људска бића су научена да избегавају ова осећања. То их чини невољним да напусте своју зону удобности. 

Шта се дешава када напустите своју зону удобности? 

На крају ваше зоне удобности чека вас безброј награда. Хајде да погледамо неке од њих. 

Повећана отпорност 

Једно истраживање је показало да је отпорност унутрашња снага која се може научити .

Што се више ширите изван мехура удобности, то више јачате своје мишиће отпорности. Прихватање непријатних ситуација изнова и изнова гради менталну снагу. Ово вам помаже да са више лакоће и оптимизма превазиђете препреке у свом личном и професионалном животу. 

Одвојите тренутак да размислите и запитајте се какав је осећај живети у својој зони удобности. Запишите све позитивне и негативне аспекте 

Пошто се промене и неизвесност дешавају током вашег живота, кључна је вештина научити како да се крећете у њима. 

Самоактуализација 

Према хијерархији потреба др Абрахама Маслова, самоактуализација је наша потреба да постанемо све оно што смо способни да постанемо. Ово је процес личног раста и развоја способности да се оствари свој пуни потенцијал у животу. 

Ако останете у зони удобности, никада нећете знати за шта сте заиста способни. Једном када прођете кроз почетни страх од одласка, почињете да улазите у свој потенцијал . Почните тако што изазивате себе, будите спонтанији и тражите прилике за учење. 

Фото: Unsplash

Међутим, на самоактуализацију би требало да гледамо као на континуирано путовање, а не као одредиште. 

Подизање самопоуздања 

Зоне самопоуздања и комфора су у директној корелацији. То значи да што је зона удобности мања, то је мање поверења у себе и своје способности. 

Што се више суочавате са својим страховима и изазивате их, бићете сигурнији.

На пример, суочавање са својим страхом од јавног наступа повећаће ваше самопоуздање на два начина. То ће вас учинити самопоузданијим јавним говорником и подићи ће ваше самопоштовање . Бићете поносни на себе због свог постигнућа и своје способности да предузмете акцију упркос свом првобитном страху. 

Мање жаљења 

Докторка Брони Вер открива највећа животна жаљења својих пацијената на палијативној нези . Три њихова одговора имају заједничку тему: 

„Волео бих да имам храбрости да живим живот веран себи, а не живот који други очекују од мене.”
„Волео бих да имам храбрости да изразим своја осећања. 
„Волео бих да сам себи дозволио да будем срећнији.” 

Верова даље објашњава да су људи који нису поштовали своје снове и задовољили се осредњим животом почели да жале због избора које су донели или нису. Такође, они који су заглавили у старим навикама и плаше се промена лагали су сами себе да су задовољни када желе да су срећнији у стварности.

Постављање циљева даје вам осећај правца и помаже вам да креирате личну визију како ваш живот може да изгледа

Живети у својој зони удобности значи ићи путем најмањег отпора. Иако играње на сигурно има своје предности, може бити и неиспуњавајуће. Никада нећете пожалити што сте напустили зону удобности да бисте следили своје снове и живели живот какав желите.

Ево шест практичних корака који ће вам олакшати излазак из зоне удобности. 

1. Измерите шта је унутар и изван ваше зоне удобности

Одвојите тренутак да размислите и запитајте се какав је осећај живети у својој зони удобности. Запишите све позитивне и негативне аспекте ваше тренутне ситуације и како се због њих осећате.

Затим запишите све ствари које су изван вашег мехурића удобности. То могу бити ваше тежње, циљеви или све ствари које бисте желели да доживите. Запишите како би се осећали када бисте живели изван своје зоне удобности и следили ове жеље.

Писање вам може помоћи да стекнете увид у своје емоције и пронађете мотивацију која вам је потребна да напустите своју зону удобности. 

2. Поставите личне циљеве 

Поставите ПАМЕТНЕ личне циљеве који ће вам помоћи да проширите своју зону удобности.

На пример, стицање магистарске дипломе у року од пет година је пример циља у каријери који ће помоћи вашем личном и професионалном развоју . 

Разјасните своје конкретне циљеве, запишите их и идентификујте како ће вам сваки циљ користити. Постављање циљева даје вам осећај правца и помаже вам да креирате личну визију како ваш живот може да изгледа. 

3. Предузмите акцију — корак по корак

Напуштање ваше зоне удобности може изгледати као тежак задатак. Претерано размишљање о томе и гледање предалеко унапред може се осећати неодољиво, што ће довести до одлагања. 

Зато је кључно направити први корак и ставити једну ногу испред друге. Никада неће бити „правог времена“ за почетак. Као што је древни кинески филозоф Лао Це једном рекао : „Путовање од хиљаду миља почиње једним кораком.

Сваки корак који предузмете да проширите своју зону удобности је напредак. 

4. Пронађите своју слатку тачку 

Ако је ваша толеранција ризика веома ниска, почните са малим. 

На пример, ако је ваш циљ да проширите своју професионалну мрежу, присуствовање догађају умрежавања у почетку може бити превише застрашујуће. Уместо тога, можете започети умрежавање на начин који вам је удобнији. 

Прочитајте још: Како ОПТИМИЗАМ може утицати на здравље: Истраживања дала запањујуће резултате

На пример, почните тако што ћете контактирати некога са ким желите да се повежете на ЛинкедИн-у и замолите га за виртуелно ћаскање на кафи. 

Проналажење слатке тачке изазова без гурања предалеко може учинити сву разлику. Постепени, мали кораци ће изградити вашу толеранцију на ризик и самопоуздање. 

5. Негујте позитиван ментални став 

Када је у питању напуштање ваше зоне удобности, кључно је имати исправан став.

Позитиван ментални став подразумева приступ свакој ситуацији и изазову у животу са оптимизмом. Ево како да имате позитиван ментални став када сте суочени са неизвесношћу:

  • Имајте саосећања према себи када не успете 
  • Уоквирите изазове као могућности
  • Поставите амбициозне циљеве 
  • Гледајте на сваки неуспех као на лекцију 
  • Изазовите негативна уверења и научите како да будете оптимисти 

6. Дружите се са истомишљеницима

Идентификујте људе у свом животу са начином раста који редовно ризикују. 

Они могу бити пријатељи, ментори или сарадници који непрестано уче, прихватају изазове и иду напред упркос неуспеху. Проводите време са њима, питајте за њихов савет и опонашајте квалитете којима се дивите у њима. 

Поседовање система подршке чини излазак из зоне удобности много лакшим него да то радите сами. 

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas