Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПСИХОЛОГИЈА

Како препозанти "јесењу депресију" и да ли знате ко је највише на удару?

Све је мање топлих и сунчаних дана, полако их замењују киша, ветар и облаци, а хладно и тмурно време у великој мери одражава се и на наше расположење.

1633090673_Depositphotos_35378511_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Безвољни смо, нервозни, осећамо умор и пад енергије, не излази нам се из куће, једноставно речено није нам ни до чега.

Прочитајте још: Вакцина против сезонског грипа: Лекари страхују од најгорег сценарија

Како препознати јесењу депресију?

По чему се разликује јесења депресија, од сличних психичких стања, како да је препознамо и победимо, објашњава др Марија Вранић, психијатар у КБЦ "Др Драгиша Мишовић" у Београду:

Нема сунца
Једно од објашњења за настанак сезонске депресије су неуротрасмитерске промене, мањак серотонина и допамина, и повећање нивоа мелатонина, на шта у значајној мери утиче количина сунчевих зрака. Истраживања показују да сезонској депресији у највећем броју случајева не претходи психосоцијални стрес.

- Јесења или сезонска депресија је у тесној вези са променом годишњег доба. Епизоде сезонске депресије јављају се у истом периоду, почињу у јесен и трају до краја зиме. Одувек се знало да на расположење могу да утичу временске прилике, мање сунчаних, а више кишних и тмурних дана, као и облаци.

Патите од јесење депресије ако се појави увек у јесен,

Значајан број људи је осетљив на промену времена, али да бисте били сигурни да патите од овог проблема, потребно је да више година, у истом периоду, имате сличне симптоме - каже др Вранић.

Прочитајте још: Здраве и слатке намирнице: У потпуности могу заменити шећер

Организму је потребно време да се адаптира на новонасталу ситуацију и нагле промене температуре.

Кога погађа јесења депресија?

Кога најчешће погађа, да ли се јавља код особа које су, иначе, склоне депресији или и код здравих људи?

- Овоме су склоније особе које имају биолошку подлогу за депресију и хронична телесна обољења, а запазили смо и погоршање код људи са хроничним депресивним стањем. У том периоду године има и других промена, а то су повратак радним обавезама и смањење социјалних контаката. Људи се мање крећу и више времена проводе у затвореним просторима - истиче др Вранић.

Прочитајте још: Јесен умирује МИГРЕНУ, али ако редовно радите једну ствар

Који су симптоми јесење депресије?

- Најчешћи симптоми су нерасположење и губитак интересовања и задовољства, али и повећана потреба за спавањем, повећава се апетит и телесна тежина, као и жудња за увећаним уносом угљених хидрата. Сезонска депресија погађа до 10 одсто популације, а учесталост и интензитет симптома је различит од особе до особе.

Фото: Депозит

Посебно осетљива популација су старији јер је међу њима велики број оних са хроничним обољењима, самим тим организам је осетљивији на промене у спољној средини. Јавља се код осетљивијих млађих особа и оних које су подложни променама расположења. Што се тиче географске дистрибуције, ова појава је заступљенија у севернијим и климатски тмурнијим пределима.

Прочитајте још: Истраживање: Људи траже савет од Доктор Гугла, а ево шта мисле о докторима!

Како је победити?
- Најделотворнији приступ је психотерапија, а када је потребно и укључивање лекова. Од користи су и општи савети: квалитетна исхрана, умерено бављење физичком активношћу, као и ширење социјалне мреже. Желимо да охрабримо пацијенте да се јављају у наше амбуланте где могу да добију помоћ и подршку у овим, за све нас, тешким временима.

Колико је опасна?

- Наша истраживања упућују на то да је депресија најчешће непрепозната, а самим тим и нелечена, што има високу социјалну и економску цену.

Правовремено лечење је најважније.

Због свега тога, рана дијагностика и правовремено, адекватно и ефикасно лечење и збрињавање депресије од кључног значаја је за смањење озбиљних последица до којих ови поремећају, могу довести код појединца, њихове породице и заједнице у целини.

Прочитајте још: ГРЕЈПФРУТ је здрав, али може имати НЕГАТИВНА дејства ако се узима са ОВИМ лековима

Приступ је индивидуалан. Потребно је да пацијенти који примете све наведене симптоме потраже помоћ психијатра, јер је правовременост врло важна карика у борби са овим стањем - закључује Вранићева.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas