Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ОРДИНАЦИЈА

Вакцина против сезонског грипа: Лекари страхују од најгорег сценарија

Удар грипа ове јесени и зиме могао би да буде јачи него претходне, упозорили су инфектолози, јер досадашња искуства показују правило да после благе сезоне следи јача епидемија инфуленце.

1632822374_Depositphotos_61374385_l-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Зато би, уз препоручену вакцину против ковида 19, требало примити и сезонску заштиту од грипа.

Прочитајте још: ГРЕЈПФРУТ је здрав, али може имати НЕГАТИВНА дејства ако се узима са ОВИМ лековима

Пауза између две вакцине

Према најновијим препорукама изнетим на на стручном скупу о грипу двонедељна пауза између цепива против грипа и короне више није потребна, већ обе вакцине могу да се приме истовремено. Цепиво против грипа биће доступно од 15. октобра.

Нико не може да предвиди каква ће бити ситуација са сезонским грипом.
Вакцина за дијабетичаре
Специјалисти интерне медицине, професор др Ђуро Мацут, ендокринолог и асистент др Срђан Бошковић, кардиолог, кажу да је имунизација против грипа пресудна да дијабетичари који болују од дијабетеса типа 2 и кардиоваскуларни болесници држе болест под контролом. То је важно јер свака инфекција неповољно делује на регулацију шећера у крви и појачава могућност срчаног и можданог удара.

Професор др Горан Стевановић, инфектолог и директор Клинике за инфективне и тропске болести и члан Кризног штаба, напомиње да не може поуздано да се каже каквa ће нам бити сезона вируса инфуленце, али је извесно да ситуација неће моћи да буде повољна у време пандемије ковида:

Прочитајте још: Здраве и слатке намирнице: У потпуности могу заменити шећер

Укрштена инфекција грипа и ковида

- Највише се прибојавамо укрштене инфекције грипом и ковидом, јер она је могућа - напомиње професор Стевановић. - То су показала и искуства из Италије. - Прошле године смо имали благу епидемију грипа, а један од разлога је и тај што се велики број људи и код нас и у свету вакцинисао.

Лекари страхују од најопаснијег сценарија

Прочитајте још: Јесен умирује МИГРЕНУ, али ако редовно радите једну ствар

У ординацијама широм земље, као и у свим земљама у региону лекари бележе пораст броја прегледа услед респираторних тегоба, а то је према речима професора др Милоша Марковића, имунолога, најава да ове године, изгледа, неће бити блага сезона грипа.

Фото: Депозит

Прочитајте још: Истраживање: Људи траже савет од Доктор Гугла, а ево шта мисле о докторима!

Вакцинација трудница?
Докторка Александра Новаков, гинеколог, истакла је да се вакцинација против грипа саветује и трудницама:- Избегавањем вакцинације не доводимо у питање само здравље мајке, већ и бебе. Јер, новорођенче тек након шест месци развија сопствена антитела, до тада зависи од имунитета мајке.

Вакцинација школске деце?

- Вирус грипа неупоредиво више пута мутира од короне и засад је још велика непознаница какве тегобе ће да узрокује - каже професор Марковић. - Зато је за оне којима је здравље већ нарушено најбоља заштита вакцина против сезонске инфуленце.

Почетак школске године већ је разлог због којег су амбуланте педијатара пуне, а гужве ће се само интензивирати када почне сезона грипа.

Школски диспанзери су пуни болесне деце.

- Грип је у дечјој популацији потенцијално већа опасност од ковида - рекао др Горан Вукомановић, педијатар Дечје клинике у Тиршовој. 

Прочитајте још: И са њима треба бити ОПРЕЗАН: Како се правилно комбинују ВИТАМИНИ?

Вакцинација против грипа је најбољи начин превенције за малишане са нарушеним имунитетом, а уз то важна је и вакцинација против ковида деце старије од 12 година. Вакцине против грипа могле би да приме и бебе од шестог месеца, само што то није пракса, јер обично нема толико цепива. Ипак, мора да се зна да до компликације грипа може да дође и код потпуно здраве деце.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas