· · Коментари: 0
психологија

Јесен некада није тако једноставна: Како да ублажимо сезонску депресију?

Без икакве сумње, овај период године са собом повлачи пад енергије, јер је умањена количина светлости, која допире до нас.

1633777079_Depositphotos_276587472_S.jpg
Фото: Депосит

Овакво стање уме да се протегне од средине јесени све до почетка пролећа, а прате га следећи симптоми: недостатак елана, повлачење у себе, па чак и губитак либида. Сезонски афективни поремећај, како се још може чути, поред тога уме да донесе и појачан апетит, таложење килограма, те претерану поспаност. Постоје и они који се осећају као у хибернацији, или под теретом туге, на шта упућује и сама скраћеница стручног назива – сад. На срећу, постоје трикови, који нам могу улепшати свакодневницу.

Светлост

Као што је светлост потребна биљкама за процес фотосинтезе, тако и човеку, ако не у природном, оно бар у вештачком облику. До овог закључка дошао је лекар и истраживач Норман Е. Роузенфел, који је претходно темељно изучавао ову тематику. Излагање зрацима светлости доказано пуни батерије, а све полази од мрежњаче. Вероватно сте упознати са тим, да се ова метода може практиковати и у кућним условима, уз одговарајући апарат и пропратне наставке.

Прочитајте још: Ова два састојка ће вам помоћи да изгубите килограме и убијете депресију!

Шетња у току дана

Током јесени и зиме неретко имамо обичај да више времена проводимо у кући, али то никако није добро за наше тело и сам мозак. Власници кућних љубимаца свакога дана имају повод за шетњу, а они други морају да се довијају.

Ароматерапија

Есенцијална уља, те веома делотворне Бахове капи, могу се лако спаковати и бити при руци, по потреби. Против стреса и анксиозности посебно су делотворне следеће биљке: yианг-yианг, нероли, вербена, тамјан, па чак и мајоран.

Прочитајте још: Богати су витамином Е, позитивно утичу на притисак, мало калорија... Зашто БАДЕМИ треба да се нађу на нашем тањиру?

Рефлексологија или медитација

Вероватно вам није страна помисао да тмурно време уме да помути и ум. Ипак, уколико се одлучите за једну од две праксе које смо овде навели, моћи ћете да повратите равнотежу и бар донекле се вратите себи. Препоручује се медитација у трајању од бар 10 минута дневно, а када говоримо о масажи, притисак на средишњи део длана, између друге и треће метакарпалне кости, олакшава анксиозност.

Бихевиорална или когнитивна терапија

Сезонски афективни поремећај је нешто природно, и многи су га искусили. Међутим, оног тренутка када изађе из оквира прихватљивог понашања, и почне да узрокује кашњење на посао, самовање и дубоку потиштеност, добро је потражити стручну помоћ, за почетак лекара опште праксе, а можда и психотерапеута. Понекад су довољни витамини, а некад нисмо ни свесни са каквим изазовима се суочавамо већ годинама, са полазиштем у примарној породици.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.