Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
корисно

Колико често жваћете ЖВАКЕ? Ево шта се онда дешава у нашем организму

Позитивне и негативне стране.

1604668281_Depositphotos_156761754_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Људи су кроз историју жвакали свашта, од смоле и парафинског воска до катрана брезе и жвакаћих гума. Ово последње је данас најпопуларнија ствар коју људи жваћу, а то може имати и позитивне и негативне последице по ваш организам.

У наредним редовима ћемо вам открити на шта све утиче жвакање жвака.

Прочитајте још: Свакодневна и једноставна АКТИВНОСТ која убија микробе, штити од инфекција и чисти од токсина

1. На зубе

Жваке без шећера убијају бактерије и успоравају појаву каријеса јер изазивају лучење пљувачке, која помаже у уклањању киселине и остатака хране из уста. Жваке са шећером, с друге стране, нису добре за ваше зубе. Оне повећавају шансу да ћете добити каријес, а могу да изазову појаву и зубног плака.

Избегавајте жваке са шећером.

2. На концентрацију

Жвакање жваке убрзава рад срца и повећава проток крви, због чега више кисеоника стиже до вашег мозга. У тим тренуцима сте због тога концентрисанији, лакше решавате проблеме и боље вам је памћење. Овај ефекат постоји само док жваћете жваку, и не оставља дугорочне последице на ваше когнитивне способности.

Фото: Депости

3. На уши

Када се у каналима који повезују нос и уши нађу бактерије, може доћи до појаве ушних инфекција. Жваке које поседују природни заслађивач ксилитол могу спречити овај процес и спасити вас недеља опоравка од болести уха.

Прочитајте још: 7 НАМИРНИЦА које ће побољшати концентрацију, памћење и расположење

4. На дигестивни систем

Додатно лучење пљувачке када жваћемо жваку помаже у борби против мучнине у стомаку. Неки то препоручују као замену за лекове када вам они нису доступни, осим у случају да имате проблема са гасовима и надимањем.

Помажу у борби против мучнине.

5. На вилицу

Често жвакање жвакаћих гума није добро за зглобове и мишиће ваше вилице, а то посебно важи када сте под стресом и то радите превише агресивно.Пози

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas