Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЖВАКА

Откривено шта се дешава у телу када ПРОГУТАТЕ ЖВАКУ

Сви знамо да су жваке направљене да би се жвакале, али деси се да их прогутамо. Жвака опушта и може да контролише оралну хигијену.

1619464520_Depositphotos_378041528_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Вероватно сте чули приче о томе како једном прогутана жвака може да остане у стомаку седам или више година. Али, већина тих прича је настала тако што су родитељи хтели да заплаше децу да не гутају жваке.

Ови митови су били стварно популарни кад сте били деца. Али, постоје и даље шансе да верујете у њих макар делимично.

Прочитајте још: Разлози наглог мршављења могу бити озбиљни знаци здарвствених проблема

Шта се заправо дешава када прогутате жваку? Гастроентеролог доктор Лиса Гањху објаснила је шта се тачно дешава у пробавном систему када прогутате жваку.

Жвака пролази кроз ваш систем баш као и било која друга храна коју једете, али се не свари у потпуности. 

- Ваш дигестивни тракт је јак и може да свари тешку и масну храну, тако може и жваку. Дакле, тело има јаке киселине и ензиме који помажу да се жвака свари. Једина разлика је што се не раствори у потпуности због својих хемијских особина. Једном када уђе, изаћи ће као и све остало - каже Гањху.

Прочитајте још: "РЕЦИКЛИРАЈТЕ" самог себе - уз помоћ АУТОФАГИЈЕ вратите време уназад

Жвака је слична као код остале хране коју једемо, а не сваримо, као што су орах или кукуруз. Не лепи се на бочну страну црева, тако да се помеша са осталим стварима у пробавном тракту и изађе кроз црева.

Једина ствар око које треба да бринете да ће да се залепи или заглави је ако је жвака превелика и не може да стане кроз отвор стомака. Али ако би жвака била превелика вероватно би вам било теже да је уопште прогутате, тако да нема места за страх.

Иако може да се свари, већина стручњака ипак саветује да то не радите. 

Прочитајте још: Очистите правилно уши без штапића: Трик који ће вас одушевити (ВИДЕО)

- Жвака нема никакве хранљиве вредности - каже докторка Гањху. 

- Жвака неће оштетити или убити, али није ни логично да се прогута намерно - каже докторка.

Стручњаци још упозоравају да не треба да гутате никакву већу храну. Будите пажљиви да добро сажваћете месо, како не бисте блокирали једњак и удавили се.

Зашто мит и даље опстаје?

Када се први пут појавила на тржишту, жвака је била одбачена због своје хемијске природе и једињења која људи нису конзумирали у том периоду.

Прочитајте још: Ове ствари никако не радите ако сте уморни

У основи, свака жвака је комад гуме. Овај неспоразум је настао због тога што су људи погрешно протумачили да ће да се “залепи” за тело. 

- Иако се не раствара правилно, то не значи да ће ту и да остане - каже докторка.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas