Исхрана богата непрерађеном храном са ниским садржајем натријума помаже вам да управљате хипертензијом
Према Националном институту за срце, плуц́а и крв (НХЛБИ), исхрана која садржи храну богату хранљивим материјама и са ниским садржајем натријума може природно смањити крвни притисак.
Препоруке за исхрану укључују давање приоритета непрерађеној храни
Препоруке о исхрани из НХЛБИ-а – назване Дијететски приступи заустављању хипертензије, или скрац́ено ДАСХ дијета – промовишу конзумацију воц́а, поврц́а, интегралних житарица, немасних млечних производа, немасних извора протеина као што су риба и живина, пасуљ, орашасти плодови и биљна уља, док се такође ограничавају засиц́ене масти, и прерађена храна. Предност добијања ових хранљивих састојака путем целе хране, а не путем суплемената, је у томе што је наше тело у стању да их боље користи.
Шта се сматра високим крвним притиском?
Према смерницама Америчког колеџа за кардиологију и Америчког удружења за срце (АХА), критеријуми за висок крвни притисак су следец́и:
- Нормалан: мање од 120/80 милиметара живе (ммХг)
- Повишен систолни између 120 и 129 ммХг и дијастолни мањи од 80 ммХг
- Фаза 1 Систолни између 130 и 139 ммХг или дијастолни између 80 и 89 ммХг
- Фаза 2 Систолни најмање 140 ммХг или дијастолни најмање 90 ммХг
- Хипертензивна криза, систолна преко 180 ммХг или дијастолна преко 120 ммХг.
Храна која позитивно делује на висок крвни притисак
Банане
Банане су богате калијумом који може да помогне у смањењу крвног притиска.
Јогурт
Обезбеђује калцијум неопходан за нормалан крвни притисак. Недостатак калцијума може допринети високом крвном притиску, према Харвард Хеалтх Публисхинг. Изаберите обичан, незаслађен јогурт кад год је то могуц́е. Грчки јогурт без масти такође је одлична замена за павлаку.
Зачини без соли додају укус
Додавање зачина вашој храни може вам помоц́и да смањите количину соли коју користите. Али док многе мешавине зачина које су доступне у продавници могу додати укус вашим јелима, често немају мало натријума. Уместо да користите вец́ припремљену мешавину, направите сопствени зачин који ц́е помоц́и у снижавању крвног притиска мешањем свежег или сушеног биља и зачина, који не садрже со. На пример, да бисте зачинили јело од тестенине помешајте сушени рузмарин, оригано и и тимијан. Избегавајте ствари које имају „со“ у називу и уместо тога одлучите се за верзије „у праху“, које обично немају додату со.
Цимет
Цимет, осим што је укусан и повезан са бројним здравственим предностима, такође може помоц́и у смањењу крвног притиска.
Свежа риба је део исхране за здравље срца
Многе рибе су одличан извор немасних протеина, док друге врсте нуде омега-3 масти, које су нека истраживања повезала користи за здравље срца, наводи Харвард Хеалтх Публисхинг.
Спанац́
Спанац́ и друго лиснато поврц́е су храна са мало натријума и одличан начин да повец́ате унос поврц́а, што је важан део исхране за снижавање високог крвног притиска. Пола шоље куваног спанац́а даје око 9 процената препоручене дневне вредности одрасле особе. Поред тога што је храна за снижавање крвног притиска, спанац́ је такође препун дијеталних влакана, гвожђа и витамина А и Ц, што га чини основном храном у свакој исхрани, пише Еверyдаy Хеалтх.
БОНУС ВИДЕО