Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАШЉЕТЕ НОЋУ? Ово су пет најчешћих разлога

Кашаљ се сматра природним, заштитним механизмом дисајних путева и у том смислу је пожељан.

1698236105_341232_shutterstock-1058311364_f.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Међутим, чињеница је да се најчешће кашље услед неке патологије, а нарочито је замарајући и проблематичан ноћни кашаљ. У циљу утврђивања узрока кашља пулмолози наводе да је најпре потребно одговорити на питање да ли је кашаљ део и дневних симптома, јер уколико се јавља само ноћу за то постоје конкретни разлози.

Ово су најчешћи "кривци" за ноћни кашаљ:

Астма

Код особа са астмом обично су упаљени дисајни путеви што може да доведе до потешкоћа са дисањем, али и до кашља. Кашаљ се најчешће погоршава ноћу или рано ујутро. Астму може да прати стезање у грудима, али и отежано дисање. Како наводе из америчких Центара за контролу и превенцију болести (ЦДЦ), две врсте лекова могу да лече астму: лекови за брзо ублажавање симптома и лекови који се свакодневно узимају да би се напади астме држали под контролом.

Рефлукс киселине

Гастроезофагеална рефлуксна болест или ГЕРБ је последица враћања желудачног садржаја у једњак. Најчешћи симптом је горушица која се осећа попут жарења испод грудне кости и у грлу. Осим горушице ту се појављује и непријатно враћање желудачног садржаја у грло, тешко гутање, промуклост и кашаљ. Ако кашљете само ноћу, рефлукс киселине би могао да буде кривац за кашаљ, будући да желудачна киселина може да се појача када ноћу легнете да спавате. ГЕРБ се лечи лековима, променама начина живота или операцијом. Осим тога, саветује се да се последњи оброк поједе три до четири сата пре спавања.

Хронично опструктивна болест плућа

Хронично опструктивна болест плућа (ХОПБ) укључује хронични бронхитис и емфизем. Особе које пате од ове болести могу да имају напоран кашаљ уз који се производи пуно слузи. Сматра се да је главни узрок ХОПБ пушење, и да они који болују од ХОПБ могу да искусе и неке друге симптоме осим кашља, попут краткоће даха, отежаног дисања и стезања у грудима.

Упала плућа

Упала плућа је инфекција која се јавља у плућима, а може да изазове кашаљ са флегмом, температуром, грозницу, потешкоће са дисањем и бол у грудима током кашљања или дубоког удисања.

Сливање

Постназални дрип, односно сливање слузи такође је познат као синдром кашља горњих дисајних путава, један је од најчешћих узрока хроничног кашља. Проузрокује га слуз која цури низ задњи зид грла (најчешће због алергије или прехладе), која голица нервне завршетке, изазивајући кашаљ.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas