· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Никада не бацајте кору од јабуке: Разлози ће вас изненадити

Јабука спада у једну од најомиљенијих посластица код људи, а све што треба да урадите је да јесте да је оперете и поједете.

1624290045_jabuke.jpg
Фото: Пиxабаy

Научно је доказано да кора јабуке садржи највећи број витамина и влакана, па се због тога љушћење никако не препоручује.

Прочитајте још: Јело пре тренинга? Ево шта и када треба да се нађе на менију

Већина влакана је у кори: Јабука средње величине садржи 4,4 грама влакана. Без коре остаје само 2,1 грам, што није довољно да би се јабука назвала “добрим извором влакана”.

У кори је и већина витамина

Јабука с кором има 8,4 милиграма витамина Ц и 98 међународних јединица (ИУ) витамина А. Без коре остаје само 6,4 милиграма витамина Ц и 61 ИУ витамина А.

Јабука ублажава проблеме с дисањем

Само ако је једете с кором. Спој који утиче на дисање назива се кверцетин и налази се углавном у кори јабуке. Једно истраживање показало је да људи који једу пет или више јабука недељно имају боље функције плућа захваљујући ефекту кверцетина.

Кверцетин утиче и на памћење

 Студија која је спроведена 2004. године показала је како се антиоксиданс бори против оштећења ткива у мозгу које се повезује с Алцхајмеровом болешћу и другим дегенеративним проблемима.

Прочитајте још: Довољно је само ТРИ МИНУТА ВЕЖБАЊА на сат времена СЕДЕЊА: Ево колико неактивност утиче на здравље

Одржава витку фигуру

Урсолична киселина (састојак коре јабуке) помаже изградњи мишића и сагоревању калорија. Једна јабука с кором дневно смањује ризик од гојазности.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.