Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Ове свакодневне активности могу смањити ризик од срчаних болести

Познато је да вежба јача здравље како старите, али не морате да трчите маратоне или дижете тегове да бисте осетили предности

1645613410_ciscenje.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Једноставне свакодневне активности које можете да радите без напуштања куће или баште могле би да смање ризик од срчаних проблема и то до две трећине, објављено је у новим студијама.

Прочитајте још: Најздравији природни напитак који многи пију уместо воде

Стручњаци са Калифорнијског универзитета у Сан Дијегу открили су да једноставно буђење и обављање кућних послова које могу заштитити старије жене. Неке од њих су чак рекла да и прање судова или усисавање доприносе свакодневним активностима.

У студији, потрошено је четири сата сваког дана на лагане активности попут кућних послова, баштованства, кувања и туширања. Људи који су то радили имали су мањи ризик од срчаних болести или можданог удара у поређењу са онима који су радили мање од два сата.
 

Свако кретање се рачуна за превенцију болести. Провођење више времена у свакодневном животу, што укључује активности које сви радимо док смо на ногама и ван столице, резултира мањим ризиком од кардиоваскуларних болести 

Студија је обухватила 5.400 Американки старијих од 63 године и користиле су геџете за праћење њиховог свакодневног кретања. НХС каже да би особе старије од 65 година требало да покушају да раде 2,5 сата умерене вежбе сваке недеље, као што су ходање, аеробик у води или тенис.

Код жена које су проводиле четири сата дневно радећи кућне послове, ризик од умирања од срчаних болести пао је за 62 одсто, а ризик од можданог удара за трећину. Активније жене су такође имале 43 одсто мање шансе да уопште развију болести срца или артерија, открили су научници у часопису Америчког удружења за срце.

Прочитајте још: Пет намирница погодних за ЗДРАВЉЕ СРЦА и превенцију кардиоваскуларних обољења

 - Разумевање предности кретања свакодневног живота и додавање овога смерницама за физичку активност може подстаћи више кретања - додала је др Андреа ЛаЦроик.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas