Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
исхрана

Ово су 4 знака да ЈЕДЕТЕ превише СЛАТКИША

Препознајте знаке да уносите превише угљених хидрата и тако спречите настанак здравствених проблема.

1599994578_donuts-2969490_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Организму су неопходни угљени хидрати да би нормално функционисао. Међутим, превише угљених хидрата може имати негативан ефекат, јер нарушена равнотежа макронутријената доводи до здравствених проблема.

Угљени хидрати омогућавају рад мишића, као и функције мозга, важни су за наше памћење али и за добро расположење. Али ако претерујемо са намирницама пуним угљених хидрата, као што су хлеб, тестенине, цереалије и пиринач, ризикујемо и здравље срца, а могуће је да ћемо створити услове за инсулинску резистенцију и гојазност.

Прочитајте још: Када треба да ОСВЕЖИТЕ ЛИЦЕ и РАЗБИСТРИТЕ ум поједите ШАКУ ЛЕШНИКА

Количина угљених хидрата која је потребна вашем телу зависи од ваших година, брзине метаболизма и нивоа физичке активности. Међутим, свима се препоручује иста врста угљених хидрата, а то су они који се спорије варе. Такве ћете наћи у интегралном хлебу, махунаркама, као и воћу и поврћу које је боље да једете целе а не да од њих цедите сок.

Фото: Пиxабаy

Што се тиче количине, рачунајте да угљени хидрати треба да буду извор око половине ваших дневних калорија. Прецизније, између 45 и 65 одсто. То значи да ако вам треба око 2000 калорија дневно, можете узети између 225 и 325 грама угљених хидрата. 

Да ли то значи да сваког дана треба да мерите све што поједете и прерачунавате сваку калорију? Не нужно. Можете то повремено да урадите, тек да бисте проверили своје стање.

Прочитајте још: Оволико БАНАНА недељно треба ЈЕСТИ како бисте били ЗДРАВИ

Међутим, можете и да пратите стање свог организма и он ће вам "рећи" да ли претерујете са хидратима, нарочито са шећерима. 

Ако стално добијате на тежини или не успевате да ослабите

Овај знак је карактеристичан за оне особе који су физички доста активни и једу здраву храну. Међутим, однос између макронутријената није добар - претерују са угљеним хидратима и то са простим - шећерима.

Ово се нарочито односи на особе које примете гојазност у пределу струка - то значи да се у организму скупља висцерална маст - посебно опасна јер обавија унутрашње органе. 

Ако имате проблематичну кожу

Честе бубуљице и акне могу бити повезане са високо гликемијском исхраном. Иако изражене акне избијају и ако једете много млечних производа или намирнице пуне засићених масти, најчешћи кривац за њих је шећер. 

Прочитајте још: Ових 5 ПЛАСТИЧНИХ СТВАРИ не морате да користите: Нађите им замене, сачувајте ЗДРАВЉЕ и ПЛАНЕТУ

Фото: Пиxабаy

Ако имате честе каријесе

Постоји јасна веза између велике количине слатке хране и каријеса на зубима, која је многима већ и позната. Међутим, оно што многи не знају је да и скроб има сличан ефекат - дакле кромпир је намирница коју треба ограничено конзумирати. 

Ако вам недостаје енергије

Тело реагује на глукозу у крвотоку чим сваримо просте угљене хидрате. Оно осећа талас енергије, али он не траје дуго. Иза њега следи пад, па се зато често осећамо готово малаксало и поспано после оброка са пуно угљених хидрата. 

Прочитајте још: РАЗБИЈТЕ МИТ о омега-3 здравим масним киселинама!

За организам је посебно опасно ако имамо периоде гладовања после којих уследи оброк пун простих шећера - то је као да је на неком ролекостеру на којем никако не може да успостави равнотежу.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas