Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ВЕЧЕРЊЕ МУКЕ

ПОБЕДИТЕ ВЕЧЕРЊУ ГЛАД: Свети руског нутриционисте

Узроци појачаног апетита током ноћи су углавном безазлени и односе се на неуредан начин живота, али он може бити и симптом стомачних обољења

1648971821_Screenshot_6.jpg
Пхото:Унспласх
Oglas

Прави је срећник свако ко тврди да није имао искуство ноћног буђења с израженим осећањем глади јер се то већини десило. Нутриционисти се слажу да је навика да зароните у фрижидер у пола ноћи веома нездрава и да на дуже стазе трајно угрожава метаболизам.

Жеђ мењамо за глад

Срећом, постоје начини на које се успешно можете борити против ноћне глади.

- Тело нам често даје сигнале да му је потребна течност, а ми их тумачимо као глад. Када се пробудите с празнином у стомаку, помозите себи тако што ћете полако, у мањим гутљајима, попити чашу обичне хладне воде. Такође, много је лековитих ароматичних биљака које помажу у смањењу апетита. То су лаванда, четинари, цитруси, као и зачинске траве попут мајчине душице, аниса, босиљка, каранфилића, ђумбира, цимета, мускатног орашчића и рузмарина. Увече можете удисати етарска уља ових биљака да бисте сузбили осећај глади и лакше заспали, а ако се пробудите гладни, можете поновити поступак. Једноставно, накапајте неколико капи етарског уља на папирну марамицу и удишите лековита испарења - саветује руски нутрициониста Људмила Денисенко.

Да бисте имали миран сан без прекида, приуштите себи опуштајућу купку, попијте топли напитак, погледајте лагану комедију или се опустите на неки други начин који вам прија. Важно је да поштујете режим и сваког дана вечерате и одете у постељу у приближно исто време, на пример, у 23 х.

Прање зуба, па у каревет

Према научницима, управо се у то време смањује производња хормона грелина, који је одговоран за осећај глади. Пре спавања обавезно оперите зубе и очистите зубним концем. Пасте за зубе на бази менте доказано сузбијају осећај глади.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  Смањимо боре испод очију: Једноставне рутине које треба да постану део нашег дана

 

- Ако се ипак пробудите гладни у глуво доба ноћи, попијте чашу млека с циметом, који ефикасно ублажава осећај глади. Можете додати и кашичицу меда да мало подигнете шећер у крви, а препоручује се и кефир. На крају, ако је глад јака, можете појести тост с мало немасног меса или комадом младог сира - саветује Људмила Денисенко.

Успавајте се на природан начин

Чај од камилице

Камилица се сматра универзалним леком за јачање организма, повећање виталности и имунитета, а такође се савршено носи с нервним напрезањем и бори се против стреса. Између осталог, чај од камилице је и за проблеме са спавањем. Студије су показале да редовно испијање чаја од камилице, у трајању од две недеље, помаже у потпуном превазилажењу несанице. Четири супене кашике сувог цвета камилице прелијте с 250 милилитара кључале воде, оставите да одстоји око 10 минута, процедите и попијте пред спавање.

Пхото:Унспласх

Чај од корена валеријане

Валеријана је традиционални лек за стрес и нервно напрезање, а њен екстракт је ефикасан у борби против несанице. Међутим, треба запамтити да валеријану не смеју да користе труднице и да је не би требало комбиновати с алкохолом. Чај се припрема тако што се два грама корена валеријане прелије с 250 милилитара кључале воде и кува од 10 до 15 минута. Пије се топао, пред спавање. Немојте на своју руку прекорачивати ову дозу.

Чудотворни триптофан

Ако се пробудите ноћу и не можете поново да заспите, покушајте да поједете неку од намирница богатих триптофаном. То је аминокиселина коју тело користи за побољшање сна и опуштање неуротрансмитера, па је најбоље попити чашу јогурта, крављег или бадемовог млека или појести шаку орашастих плодова, мало морских плодова или сира.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Три савета за разбијање целулита: Сада је ПОСЛЕДЊИ ТРЕНУТАК да кренете да их примењујете

 

Смути од банане и бадема уместо пилуле за спавање

Банана садржи велику количину триптофана, као и магнезијума. Поред тога, садржи мелатонин и калијум, који помажу у смиривању мишића. Ако комбинујете банану и бадеме, добићете моћну природну пилулу за спавање, која ће вас истовремено држати ситим и на тај начин превенирати ноћну глад. Помешајте банану и чашу бадемовог млека и додајте пола шоље леда. У овај смути, по жељи, можете додати мало спанаћа, сока поморанџе, јогурта или авокада. Све ове намирнице су богате калијумом и магнезијумом.

Ако се неколико пута недељно ноћу будите с израженим осећајем глади, можда сте један од девет одсто људи који пате од такозваног синдрома ноћног апетита. Људи с овим поремећајем највећи део дневног уноса калорија узимају тек након вечере јер током дана готово уопште немају жељу за храном и у највећем броју случајева пате од поремећаја расположења, који се погоршавају у вечерњим сатима, имају проблема са спавањем и верују да морају нешто да поједу да би поновно заспали. Овај синдром је први идентификовао и описао амерички психијатар Алберт Станкард 1955.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas