Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Помоћ за ХИТНЕ СЛУЧАЈЕВЕ: Ово је 5 намирница које помажу код СНИЖАВАЊА КРВНОГ ПРИТИСКА

Ово је излаз за "хитне случајеве" ако нема таблета при руци и немогуће је одмах потражити помоћ, онда ови производи могу помоћи...

1673392201_242866_shutterstock-529634683_f.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Ако вам крвни притисак редовно прелази 140/100, потребно је хитно да посетите лекара. Хипертензија је озбиљан фактор ризика који у великој мери повећава ризик од можданог удара и срчаних обољења. Веома је важно консултовати лекара и поштовати све његове рецепте, ако је потребно, узимати лекове. И, наравно, веома важан фактор у нормалном нивоу притиска је здрава исхрана.

Доносимо вам списак од 5 производа који ће помоћи у смањењу притиска и одржавању на безбедном нивоу.

Прочитајте још: 8 разлога због којих треба да једете КРУШКЕ: Имају веома позитиван утицај на здравље, а за ову групу људи су посебно корисне

Печени кромпир

Кромпир је богат магнезијумом и калијумом, два микронутријента која су важан део терапије хипертензије. Исхрана богата калијумом помаже телу да ефикасније избаци вишак натријума, који подиже крвни притисак, док магнезијум подстиче здрав проток крви.

Млеко и млечни производи

Чаша млека помаже у смањењу крвног притиска за 3-10% због калцијума и витамина Д, којих има у изобиљу у млечним производима. Редовна конзумација млека и млечних производа може смањити ризик од срчаних обољења за 15%. Поред тога, стална конзумација млека помаже у повећању садржаја калцијума, а студије потврђују да недостатак овог елемента у траговима повећава ризик од развоја хипертензије.

Прочитајте још: Поподневно спавање има бројне предности, али ево колико треба да траје како се не бисмо суочили са још већим умором

Јаја

Дуги низ година се веровало да честа конзумација јаја може бити опасна за срце – наводно због холестерола. Али недавна истраживања су оповргла ову заблуду и показала да беланце помаже у снижавању крвног притиска. У ствари, беланце делује на исти начин као и каптоприл, најчешћи лек за висок крвни притисак.

Броколи

Ово здраво поврће садржи доста магнезијума, калцијума и калијума – минерала који снижавају крвни притисак. Штавише, студије су потврдиле да исхрана богата броколијем значајно смањује ризик од можданог удара, кардиоваскуларних болести и хипертензије. У клицама броколија има много једињења која помажу у смањењу оштећења артерија и на тај начин смањују хипертензију.

Прочитајте још: Послушајте ове савете и третмани вам неће бити потребни: Откривамо како би требало да изгледа ваша ИСХРАНА

Сок од цвекле

Чаша сока од цвекле дневно може помоћи у снижавању крвног притиска за 10 подеока, према студији из 2013. објављеној у Хипертенсион, часопису Америчког удружења за срце. Овај ефекат се постиже преко нитрата, који се претвара у азот оксид, гас који шири крвне судове и помаже проток крви.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas