· · Коментари: 0

Поврће које за ВЕЧЕРУ треба да избегавамо: Ових осам намирница оставите за друге делове дана

Одређена храна није препоручљива у вечерњим часовима пре одласка на спавање

1682081868_shutterstock_440843308.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Надимање је осец́ај нелагодности у стомаку изазван прекомерном производњом гасова или задржавањем течности, а велики број људи бори се са овим проблемом. Постоји неколико фактора који могу допринети надимању, као што су пребрзо конзумирање хране, масна храна, преједање, стрес, хормонске промене, затвор и осетљивост на храну.

Један од ефикасних начина да спречите надимање је избегавање одређене хране, посебно у време вечере, када се наше тело успорава и теже је варити храну.

Намирнице које треба да избегавамо за вечеру

1. Броколи

Броколи је поврц́е из породице крсташа и богато је разним хранљивим састојцима. Међутим, садржи шец́ер који се зове рафиноза и који је тешко сварљив. То може довести до гасова и надимања. Конзумирање броколија касно увече такође може изазвати пробавне сметње и ометати добар сан.

2. Прокулице

Прокулице такође спадају у породицу крсташа и садрже рафинозу. Као што је већ поменуто, рафиноза може бити тешко сварљива и може довести до проблема са варењем ако се конзумира пре спавања. Такође, ово поврће је богато влакнима која могу изазвати гасове и надимање. Ограничите унос прокулица или их потпуно избегавајте ако осетите надимање.

3. Карфиол

Карфиол, који је сличан броколију и прокулицама, изузетно је хранљив и пружа нам разне здравствене предности. Међутим, садржи једињење звано сулфорафан које такође може изазвати гасове и надимање. Такође, садржи велику количину влакана која могу бити тешка за варење.

4. Купус

Купус такође спада у веома хранљиво поврц́е, али конзумирање ове намирнице за вечеру исто може изазвати гасове и надимање, због високог садржаја влакана и рафинозе. Купус у време вечере може утицати на квалитет сна, па се препоручује да га једете за доручак или ручак.

5. Црни лук

Црни лук садржи фруктане, врсту угљених хидрата који могу изазвати гасове и надимање. Такође је богат влакнима, што може погоршати проблем.

6. Бели лук

Бели лук се сматра суперхраном захваљујуц́и својим бројним нутритивним квалитетима и здравственим предностима које пружа. Међутим, бели лук такође садржи фруктане који могу довести до надимања и гасова, а може изазвати и рефлукс киселине што може ометати сан.

7. Грашак

Грашак је богат хранљивим материјама, посебно антиоксидансима. Ово га чини одличним додатком вашој исхрани, али грашак такође може изазвати надимање због високог садржаја влакана и фруктозе. Грашак, уз то, садржи и шец́ерне алкохоле који могу изазвати проблеме са варењем.

8. Слатки кромпир

Слатки кромпир је добар извор влакана и хранљивих материја, али неким људима може бити тешко сварљив. Овај кромпир садржи врсту угљених хидрата који се зове скроб, а који може изазвати гасове и надимање, посебно када се једе у великим количинама.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.