· · Коментари: 0
САВЕТИ

Решење за ЖЕНСКЕ МУКЕ: 5 правила за избегавање преједања током ПМС-а

Да ли сте и ви припадница лепшег пола којој се отвара апетит у "оним" данима?

1666041626_woman-gd19893174_640.jpg
Фото: Pixabay

Предменструални синдром може изазвати много непријатности за жену, од погоршања расположења до осећаја умора, губитка снаге и неодољиве жеље да стално једе. Често тело замени жену својом израженом жељом за брзом храном, показујући тако симптоме ПМС-а. 

Прочитајте још: Чему служи ВИТАМИН А? Овако утиче на кожу

Као што знате, жудња за неконтролисаном апсорпцијом хране узрокована је смањењем нивоа хормона серотонина, који је одговоран за добро расположење, задовољство и смиреност. Током менструалног периода, женско тело доживљава стрес, односно ниво овог хормона нагло опада, а најлакши начин да га подигнете је да се почастите нечим слатким.

Пратите дневни унос калорија 

Нутриционисти и гинеколози препоручују повећање уноса калорија за 100-200 калорија. Вреди додати више здравих масти у своју исхрану, као што су авокадо, јаја, свјежи сир и путер - дуже ћете се осећати сити, па ћете тако преломити чоколадну ужину. У овом тешком периоду за жену, тело задржава воду, па треба избегавати димљено месо и слану храну. Једите храну богату калијумом, који се налази у поврћу и зеленилу.

Прочитајте још: ЧАЈ од ова 3 састојка ЧИНИ ЧУДА: Ојачаће имунитет, смириће упале и вратиће вам потребну енергију (РЕЦЕПТ)

Једите прави шећер

Како не бисте доживели јак стрес, нутриционисти ипак препоручују да се размазите нечим укусним, чиме се повећава ниво серотонина кроз потрошњу глукозе. Али, да не бисте добили превише, најбоље је дати предност воћу, малој количини црне чоколаде или меда.

Једите више сира, рибе и орашастих плодова

Храна која садржи триптофан помоћи ће у борби против стреса. Ови укључују сир, масну рибу, орасе, ћуретину, лешнике, плодове мора.

Узмите витамине и пијте биљни чај

Прочитајте још: Замућен и нејасан вид може бити узрокован КАТАРАКТОМ: Уколико је имате, кап овог УЉА пред спавање вам може помоћи да је природно излечите

Витамини Е, Ц, Б и магнезијум ће помоћи да се надокнаде недостајуће супстанце у телу. Међутим, пре него што узмете овај комплекс, вреди се консултовати са својим лекаром. Чајеви од природног биља помоћи ће да се носите са лошим здрављем, стресом, па чак и несаницом. На пример, чај од камилице ће помоћи да се смањи нелагодност или бол у доњем делу стомака, а децокција матичњака помаже у смањењу стреса и борби против раздражљивости.

Пронађите алтернативу

Поред уноса хране, ниво серотонина у телу може се повећати лаганим вежбањем. То може бити истезање или јога. Пронађите алтернативну активност, попут сликања, медитације или гледања филма уз шољицу биљног чаја.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.