Oglas
· · Komentari: 0
SAVETI

Rešenje za ŽENSKE MUKE: 5 pravila za izbegavanje prejedanja tokom PMS-a

Da li ste i vi pripadnica lepšeg pola kojoj se otvara apetit u "onim" danima?

1666041626_woman-gd19893174_640.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Predmenstrualni sindrom može izazvati mnogo neprijatnosti za ženu, od pogoršanja raspoloženja do osećaja umora, gubitka snage i neodoljive želje da stalno jede. Često telo zameni ženu svojom izraženom željom za brzom hranom, pokazujući tako simptome PMS-a. 

Pročitajte još: Čemu služi VITAMIN A? Ovako utiče na kožu

Kao što znate, žudnja za nekontrolisanom apsorpcijom hrane uzrokovana je smanjenjem nivoa hormona serotonina, koji je odgovoran za dobro raspoloženje, zadovoljstvo i smirenost. Tokom menstrualnog perioda, žensko telo doživljava stres, odnosno nivo ovog hormona naglo opada, a najlakši način da ga podignete je da se počastite nečim slatkim.

Pratite dnevni unos kalorija 

Nutricionisti i ginekolozi preporučuju povećanje unosa kalorija za 100-200 kalorija. Vredi dodati više zdravih masti u svoju ishranu, kao što su avokado, jaja, svježi sir i puter - duže ćete se osećati siti, pa ćete tako prelomiti čokoladnu užinu. U ovom teškom periodu za ženu, telo zadržava vodu, pa treba izbegavati dimljeno meso i slanu hranu. Jedite hranu bogatu kalijumom, koji se nalazi u povrću i zelenilu.

Pročitajte još: ČAJ od ova 3 sastojka ČINI ČUDA: Ojačaće imunitet, smiriće upale i vratiće vam potrebnu energiju (RECEPT)

Jedite pravi šećer

Kako ne biste doživeli jak stres, nutricionisti ipak preporučuju da se razmazite nečim ukusnim, čime se povećava nivo serotonina kroz potrošnju glukoze. Ali, da ne biste dobili previše, najbolje je dati prednost voću, maloj količini crne čokolade ili meda.

Jedite više sira, ribe i orašastih plodova

Hrana koja sadrži triptofan pomoći će u borbi protiv stresa. Ovi uključuju sir, masnu ribu, orase, ćuretinu, lešnike, plodove mora.

Uzmite vitamine i pijte biljni čaj

Pročitajte još: Zamućen i nejasan vid može biti uzrokovan KATARAKTOM: Ukoliko je imate, kap ovog ULJA pred spavanje vam može pomoći da je prirodno izlečite

Vitamini E, C, B i magnezijum će pomoći da se nadoknade nedostajuće supstance u telu. Međutim, pre nego što uzmete ovaj kompleks, vredi se konsultovati sa svojim lekarom. Čajevi od prirodnog bilja pomoći će da se nosite sa lošim zdravljem, stresom, pa čak i nesanicom. Na primer, čaj od kamilice će pomoći da se smanji nelagodnost ili bol u donjem delu stomaka, a decokcija matičnjaka pomaže u smanjenju stresa i borbi protiv razdražljivosti.

Pronađite alternativu

Pored unosa hrane, nivo serotonina u telu može se povećati laganim vežbanjem. To može biti istezanje ili joga. Pronađite alternativnu aktivnost, poput slikanja, meditacije ili gledanja filma uz šoljicu biljnog čaja.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas