· · Komentari: 0
OPASNOST

Sezona KRPELJA je počela! Evo kako da se zaštite i šta prvo da uradite ako ga primetite NA KOŽI

Ubod krpelja može izazvati lajmsku bolest, koja može biti smrtonosna

1652819027_tick-g4abd9b6ce_640.jpg
Foto: Pixabay

Prvi prolećni dani, posebno posle kiše donose opasnost ukoliko boravimo u prirodi zbog potencijalnog uboda opasni krpelja. Ubod krpelja izaziva lajmsku bolest, infektivno oboljenje koje najčešće zahvata kožu, nervni sistem, zglobove i srce, ali mogu biti napadnuti i svi ostali organi i sistemi.

Pročitajte još: Da li je hrana za mačke BEZBEDNA ZA PSE? Sve što treba da znate o "krađi" iz mačjeg džaka

Krpelj je živi na koži domaćih i divljih životinja. Pri prolasku životinje kroz travu se zakači za njene vlasi, ili padom sa grana drveća. Najviše krpelja ima na mestima gde je vlažno, u grmlju i visokoj travi Treba biti oprezan i kada se dete igra sa kućnim ljubimcem, jer krpelji sa psa ili mačke, mogu preći na dete.

Pročitajte još: NAJZNAMENITIJE SRPKINJE: Za mnoge od njih niste čuli, a dugujemo im veliku zahvalnost

Krpelji se najčešće mogu zakačiti na ekstremitete, na vrat i stomak, na kosmatom delu glave.

Ujed krpelja

Ujed krpelja je bezbolan zbog postojanja prirodnog anestetika u njegovoj pljuvački, ali nije bezazlen. Krpelji buše dve pore svojim rilicama na koži u smeru kazaljke na satu. Retko se javljaju alergijske kožne reakcije. Češće se javlja kao posledica Borelioza ili Lajmska bolest.

Samo oko 30% krepelja je zaraženo bakterijom koja se zove Borrelia burgdorferi. Prema podacima sa kojima raspolažu epidemiolozi, 30 – 40% krpelja na teritoriji Beograda je zaraženo.

Pročitajte još: Misterija Stounhendža je KONAČNO REŠENA - stručnjaci uspeli da otkriju čemu je služio (FOTO)

Krpelja treba izvaditi iz kože što pre, u toku prvih 24 časa od uboda, kako bi se smanjila verovatnoća prenosa infekcije. Skidanje treba obaviti stručno, u zdravstvenoj ustanovi, isključivo mehanički, čistom  pincetom koja je prethodno dezinfikovana alkoholom.

Pročitajte još: TRIK SA ŠIBICAMA: Ubacite ih u vodu u kojoj kuvate jaja i rešite problem koji muči svaku domaćicu

Pre odstranjivanja krpelja

Ne treba stavljati nikakva hemijska sredstva – eter, alkohol, benzin, aceton, lak za nokte. Ova sredstva izazivaju povraćanje crevnog sadržaja krpelja u kojem se mogu naći uzročnici lajmske bolesti.

Pročitajte još: Zašto se kaže "KAO DA JE PAO S KRUŠKE"? Nećete verovati kakvo značenje se vezuje za ovu voćku

Odstranjivanje krpelja iz kože treba obaviti u zdravstvenoj ustanovi. Krpelj se uhvati pincetom  što bliže koži, bez gnječenja ili kidanja njegovog tela. Pinceta se najpre malo povuče na gore, koliko je dovoljno da se krpelj odigne od kože, a zatim polako izvlači iz kože. Posle odstranjivanja krpelja ubodno mesto na koži treba dezinfikovati. Ukoliko ste sami pokušali da odstranite krpelja i u tome niste uspeli u celosti, ne pokušavajte da odstranite  preostali deo već se obavezno obratite lekaru.

Pročitajte još: NAJZNAMENITIJE SRPKINJE: Za mnoge od njih niste čuli, a dugujemo im veliku zahvalnost

Kako se zaštititi od krpelja?

Ukoliko idete u prirodu, nosite odeću sa dugim rukavima i nogavicama. Nogavice je najbolje uvući u čarape. Poželjno je i nošenje kape. Za prevenciju od uboda krpelja koriste se repelenati (sprejevi) protiv krpelja. Nakon boravka u prirodi, obavezno detaljno pregledajte dete, kako bi se eventualni krpelj uočio.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.