Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
здравље

Симптоми који делују безазлено, али могу да значе да је потребно да се јавите неурологу

Оно што већина људи зна и што им представља јасан аларм да би требало да се јаве неурологу јесу слабост у рукама и ногама, честе вртоглавице, хронични болови на које не делују друге терапије, проблеми са кретањем уз дрхтање и ненамерне трзаје екстремитета, проблеми са памћењем и конфузија.

1637068923_shutterstock_1493993612.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Међутим, поред наведених, обично се јављају други удружени симптоми који многи људи узимају здраво за готово, а који би могли да укажу да је потребно обратити се неурологу.

Ови симптоми на први изглед не морају да буду знак за узбуну, али, у њиховој позадини, а нарочито ако су удружени са још неким симптомима које смо претходно навели, могу да укажу на одређена неуролошка оболења због којих ће вам бити потребан најбољи неуролог у Београду.

Хроничне или тешке главобоље

Главобоље су за већину људи сасвим уобичајена појава, али постоје ситуације када не би смеле да се узимају здраво за готово.

Ако имате учестале, интезивније и хроничне главобоље, ово може бити још један разлог да се обратите неурологу, поготово ако вам болови ометају сан или ако међу удруженим симптомима осећате слабост у рукама или ногама, немогућност или отежаност говора и/или вртоглавицу.

Мигрене

Напади мигрене су чест разлог за одлазак код неуролога. Осим што могу бити веома болне, мигрене често изазивају осетљивост на светлост и звук, мучнину и вртоглавицу. Могу трајати сатима или данима и у великој мери ометају нормално функционисање.

Неуролог може помоћи у постављању дијагнозе и у идентификацији окидача који доводе до истих. Уз избегавање окидача и одговарајућу терапију, мигрена се може успешно ставити под контролу.

Опадање косе

Губитак косе може да буде знак за потенцијалну опасност и повећан ризик од можданог удара. Једно истраживање које је спроведено на Тајвану показало је потенцијалну повезаност између стања које се зове алопеција ареата (опадање косе у печатима) и можданог удара. У наведеној студији, особе са овим стањем имале су скоро двоструко већи ризик од можданог удара у поређењу са онима који нису имали проблем са опадањем косе.

Битно је знати да се алопеција ареата прилично разликује од уобичајених образаца губитка косе и такође је много ређа од најчешћих типова губитка косе. Основе одлике овога стања су ћелаве мрље и неуједначено опадање косе.

Више импланта за зубе једнако већа шанса за деменцију

Особе којима су импланти зуба решење за проблем лоших зуба, требало би да знају да импланти могу да помогну у санирању последица, али је потребно да се открије који је прави узрок због кога се остаје без зуба.

Неки од тих узрока могу да захтевају ангажовање неуролога. Наиме, једна јапанска студија је показала да је код људи који након 60. године имају више својих зуба мања вероватноћа да ће да оболе од деменције. Како се показало, шанса за деменцију повећава се заједно са бројем изгубљених зуба након овог доба, тврде истраживачи.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas