Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Знаци коју могу указивати да се под ВЕЛИКИМ СТРЕСОМ: Сигнали које вам тело шаље и које не треба да игноришете

Константан стрес се може одразити на психичко и физичко здравље

1688718830_shutterstock_1766277593.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Да бисте уопште могли да се борите против стреса и његових последица, најпре морате бити у стању да препознате знаке стреса код себе. Према великој анкети из 2021. године, чак 42 одсто испитаника често се сусрец́е са великом бригом или стресом.

Сав тај стрес манифестује се и физичким и емоционалним знацима. Ово су само неки од знакова којима ваше тело поручује да је под стресом.

Честе главобоље

Имате пулсирајуц́и бол у глави цео дан? То може бити главобоља изазвана стресом или мигрена. Стрес изазива напетост мишића целог тела, а то може да доведе до главобоље и болова у леђима, објашњавају научници.

Главобоља се може развити када мишиц́и врата и главе постану напети или се контрахују, а управо то се догађа када сте под стресом.

Зато је стрес један од најчешц́их покретача главобоље и мигрене тензионог типа. Да бисте ово избегли, покушајте да будете добро хидрирани. Јер, дехидратација само појачава главобоље.

Проблеми са варењем

Стомак је једно од првих места које показује знаке стреса или анксиозности. Током стресних периода, тело појачава симпатички нервни систем, а успорава гастроинтестинални систем.

Уместо да помогне варење, ваше тело преусмерава своју енергију на мишиц́е и срце да би створило одговор „бори се или бежи“, што је нормални и природан људски одговор на стрес.

Спорији гастроинтестинални систем може изазвати проблеме са варењем, као што су повец́ана желудачна киселина, жгаравица, мучнина и надимање.

Не спавате добро

Запањујуц́их 43 процента одраслих људи тврди да лоше спавају због стреса. Превише стреса који не попушта може покренути нездрав циклус несанице и стреса.

Лош сан онда може довести до менталних и физичких здравствених проблема који могу узроковати стрес у свакодневном животу, што доводи до лошег сна ноц́у. Улазите у зачарани круг због којег се увек осећате уморно.

Гибитак косе

Ако нађете више праменова косе у одводу или на четки, то би могао бити знак стреса. Када нивои кортизола порасту, они такође инхибирају друге хормоне у вашем телу, као што су хормони штитне жлезде и јајника. Када се то догоди, ваша коса почиње да стари, одумире и опада.

Иако је нормално да свакога дана изгубите 50-100 власи, ако приметите да се количина косе која опадне повећава, време је да се запитате да ли имате губитак косе узрокован стресом.

Ипак, губитак косе може бити последица болести или неког другог здравственог стања, тако да је важно видети специјалисте ако технике управљања стресом не смањују губитак косе.

Бол у грудима

Бол у грудима је увек озбиљан симптом који треба решити – и боље је да се за сваки случај обратите лекару – али понекад његов узрок није проблем са срцем. Стрес може бити кривац, а на срец́у, бол у грудима због стреса није опасан по живот.

Бол у грудима и стрес такође могу постати зачарани круг. Док стрес може да доведе до бола у грудима, застрашујуц́и бол у грудима може заузврат повец́ати стрес. Стога је управљање стресом од суштинског значаја да се избегне заробљавање у петљи стрес-бол.

Малаксалост

Један од многих емоционалних симптома стреса је општи осец́ај малаксалости: немир, анхедонија, меланхолија и анксиозност. Ако избегавате да радите ствари које сте некада волели – попут вежбања, креативности, дружења са пријатељима или шетње – можда се борите не само са стресом, вец́ и са депресијом.

Често је депресија „подстакнута дуготрајном, хроничном изложеношц́у стресу“. Научници су открили да особа под стресом губи способност да доживи радост током свакодневних активности. Инхибирају је хормони стреса које тело ослобађа.

Ако приметите да имате било који од ових симптома, ваш најбољи пријатељ постаје стручњак за ментално здравље. На тај начин имате некога на својој страни да вам помогне да пронађете начине да се ослободите стреса и вратите се животу на свој начин.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas