Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТ

Шта да радите када се срце УЗЛУПА? Први савет је: Седите!

Уколико некад осетите да вам у тренуцима мировања срце појачано куца или чак прескаче, не значи да има разлога за бригу.

1613984126_Depositphotos_84502200_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Јер, можда је у питању само пролазна реакција услед узбуђења, страха, нагле промене положаја тела... Неке врсте лупања и прескакања срца су потпуно безопасне и није им потребна никаква терапија.

Прочитајте још: Др Мирјана Митровић каже да модрице нису реткост, али су опасне ако на телу имате и ОВЕ симптоме

Фото: Депозит

Међутим, постоје и оне које би требало да се третирају лековима, а понеке могу да буду и смртоносне, па се поред терапије, решавају и операцијом.

Нека лупања су смртоносна, а нека безазлена

Шта би требало урадити када се срце узлупа како би сте себи помогли на најбољи начин?

Покушајте да се смирите

Када се срце узлупа, требало би прекинути сваку физичку активност и заузети удобан положај. Дишите дубоко и ритмично и покушајте да се опустите. Уколико срце не престаје убрзано да ради, потражите помоћ у најближој апотеци, где би могли да вам препоруче одговарајући лек.

Проверите крвну слику
Убрзан пулс односно тахикардија, осим стреса, узбуђења и велике радости, може да буде узрокована и малокрвношћу, поремећајем рада штитасте жлезде, гојазношћу и великим физичким напором, као и ослабљеним срцем и функцијом срчаних залистака.
Први корак је да престанете са радом и удобно седнете. Дишите дубоко, а онда...

Код лекара

Уколико вам се убрзан срчани рад јавља често и траје дуго неопходан је одлазак лекару. Такође, ако често док мирујете осећате да срце не ради правилно и да повремено прескочи, неизоставна је детаљнија лекарска провера. Када тахикардију прати и губитак свести, онда је лекарска помоћ ургентна.

Прочитајте још: Зашто ПРАЗИЛУК треба да уврстимо у исхрану? Био је цењен још код СТАРИХ ЕГИПЋАНА

Мерите притисак и пулс

Појава тахикардије је знак да би учесталије требало да контролишете вредности крвног притиска и пулса. Најбоље би било да притисак мерите ујутро, у подне и увече. Нормалан крвни притисак је до 140/90 ммХг. Срце одраслог човека куца између 60 и 100 пута у минути, а убрзаним радом сматра се се када куца брже од 100 пута у минути.

Мерите пулс: уколико срце куца брже од 100 пута у минути - онда је ситуација опасна.

Здраве навике

Најчешће је психа крива
Када тахикардија није повезана са малокрвношћу, гојазношћу или поремећајима у раду штитасте жлезде и самог срчаног мишића, нема разлога да се третира лековима. Није мали број особа код којих је убрзан срчани рад узрокован анксиозношћу и паничним нападом.

Да би спречили појаву тахикардије вежно је да не претерујете са кафом, алкохолом, пушењем, енергетским напицицима, храном. Свакодневно вежбајте или идите у шетњу од минимум сат времена. Дајте себи време за предах сваког дана. Храните се здраво.

Прочитајте још: Ускоро ће се појавити тестови раног откривања канцера кроз ТЕСТ ДИСАЊА

Преглед

Без обзира на то да ли имате симптоме или не, сваке године урадите ЕКГ срца и комплетну крвну слику. Уколико често патите од тахикардије, најбоље би било да ЕКГ преглед урадите баш у тренуцима када је срце узлупано, јер то може значајно да помогне кардиологу у откривању узрока проблема.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas